Той е българин, съосновател на американска космическа компания. И току-що

...
Той е българин, съосновател на американска космическа компания. И току-що
Коментари Харесай

Отне ни 1128 дни, но го направихме”. Делян Аспарухов създава първата индустриална космическа империя

Той е българин, съосновател на американска галактическа компания. И преди малко влезе в историята, откакто тя стана едвам третата, върнала на Земята незасегнат галактически транспортен съд от орбита. И то с кристали от антивирусно лекарство, отгледани там. Той е Делян Аспарухов и е Човек на деня на Свободна Европа.

Varda Space Industries - в случай че още не сте чували това име, запомнете го. По най-малко две аргументи. Това е първата частна галактическа компания, която създава индустриални процеси в орбита, създавайки първите галактически минифабрики.

На 21 февруари нейната спускаема капсула W-1 кацна в пустинята в северната част на Юта , Съединени американски щати, след съвсем осем месеца в орбита.

Първата сполучливо завършила задача на компанията реализира своята цел - смъкна на Земята отгледани в космоса кристали от Ритонавир - антивирусно лекарство, употребявано за лекуване на ХИВ и хепатит С.

Така тя стана едвам третата галактическа компания, върнала сполучливо незасегнат галактически транспортен съд на Земята след орбитален полет. Първи това направиха SpaceX на Илон Мъск с корабите Dragon и Boeing с капсулата Starliner.

Втората причина да знаете коя е Varda Space Industries е, че неин съосновател и президент е 30-годишният българин Делян Аспарухов . Идеята за името на компанията идва от " Властелинът на пръстените " на Дж. Р.Р. Толкин . Варда - кралицата на Валар, е направила звездите. А Аспарухов и неговият екип стигат в действителност до тях.

“Отне ни 1128 дни, само че го направихме. Ще го създадем още веднъж и още веднъж. Ще установим първата индустриална галактическа империя ”, написа той в обществената мрежа X след огромния триумф.

Причината задачата да се проточи толкоз, е, че дълго време компанията не получаваше позволение за наново нахлуване в атмосферата. То трябваше да пристигна от Федералната авиационна администрация (ФАА) и американската войска, която ръководи целевите зони за кацане край Солт Лейк сити в Юта .

“Няма метод да бъдат свършени нещата с настоящия брой личен състав на ФАА. Цялата промишленост усеща това болно място ”, изясни Аспарухов още предходната есен.

Преди дни най-сетне това се случи, въпреки че от компанията бяха подготвени още преди месеци.

Малката конусовидна тестова капсула на Varda с широчина 0,9 метра , интегрирана в галактическия транспортен съд Rocket Lab Photon, излетя през юни 2023 година в задачата за споделено пътешестване Transporter-8 на SpaceX.

 Капсулата на компанията
Само седмица след излитането Varda разгласи, че нейният опит за кристализация Ритонавир е проработил. Орбиталната обработка на материали в съвсем безтегловни условия предлага неповторима среда, невъзможна на Земята.

" През последния ден, за първи път, орбитална обработка на медикаменти се случи отвън ръководена от държавното управление галактическа станция. Това е първата ни стъпка в комерсиализиране на микрогравитацията и създаване на промишлен парк в LEO (ниска околоземна орбита) “, оповестиха на 30 юни от компанията в X.

 Ракетата с капсулата в открития космос
След сполучливото приземяване флаконите с Ритонавир ще бъдат изпратени за обстоен фармацевтичен разбор. А данните, събрани по време на целия полет на капсулата, в това число една част, когато са достигнати хиперзвукови скорости, ще бъдат споделени с американските Военновъздушни сили и НАСА според контракт, който Varda има с тях.

Така компанията към този момент възнамерява да бъде главен състезател в галактическото произвеждане.

“Това не е нещо толкоз секси като туризма, когато става въпрос за комерсиализацията на космоса. Но това, на което залагаме, е идната огромна промишленост, която ще бъде комерсиализирана ”, споделя Уил Бруей - другият съосновател и изпълнителен шеф на Varda.

" Ако потвърдим капацитета на производството, ще имаме опрощение да изпратим не просто няколко държавно спонсорирани астронавти в космоса, а да изградим промишлен парк от над 1000 души в орбита с течение на времето ", сподели предходната година Аспарухов пред.

Делян Аспарухов е роден в София през 1993 г . Kогато е едвам на три години родителите му се местя в Съединени американски щати - отиват в Пасадена, Калифорния , където стават студенти в Калифорнийския софтуерен институт, прочут още като Калтек. Баща му е математик и от дребен Делян е доста добър в математиката.

Като възпитаник той всяко лято се връща прекарва летата си в България, при баба си и дядо си в пазарджишко село, и също по този начин тренира с българските национални тимове по математика и информатика. Дори печели златен орден на една от тях.

След това Делян стартира да учи компютърни науки в влиятелния Масачузетският софтуерен институт ( МIT ), където взема няколко години едновременно, само че в последна сметка го напуща преди да приключи.

Той няма навършени 20 години, когато се включва в програмата на основателя на онлайн разплащателната система Pay Pal Питър Тийл - Thiel Fellowship. Всяка година тя дава 20 стипендии от по 100 000 $ на студенти от целия свят, които са подготвени да изоставен университета и да осъществят свои лични планове.

" Напускаш университета и те научават по какъв начин да правиш бизнес ", споделя по-късно Аспарухов.

Така той стартира създаването на свое мобилно приложение Nightingale . Основава и първата си компания и оттогава е част от Силициевата котловина.

" Първоначално научих за галактическото произвеждане, до момента в който бях в гимназията през 2011 година ", споделя Аспарухов. " В последна сметка изчаках подобаващото време и място, с цел да преследвам концепцията. Разходите за изстрелване в космоса паднаха доста поради появяването на ракетите за многократна приложимост на SpaceX, с което най-сетне направиха бизнеса модела вероятен чисто финансово ".

През 2020 година той основава Varda Space Industries дружно със своя сътрудник Уил Бруей, който преди този момент е работил пет години в SpaceX. Три години по-късно компанията към този момент е спечелила 54 млн. $ от вложители и има 60 млн. $ приходи.

Сега тя към този момент е част от Founders Fund - основан в Сан Франциско фонд за рисков капитал, който е един от първите вложители в SpaceX, Palantir Technologies и Фейсбук. И негов шеф е точно Делян Аспарухов.

" Търсете технология, в която нито една част не е изцяло нова, а новото е това по какъв начин тези елементи се събират ", сподели той предходната година пред участниците във форума " Robotics Strategy Forum 2023 - България в цифровата епоха: AI, Автоматизация и роботика ", който се организира в София.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР