Той бе обичан и уважаван от целия свят. За него

...
Той бе обичан и уважаван от целия свят. За него
Коментари Харесай

10 неща, които не знаете за Нелсън Мандела

Той бе обичан и почитан от целия свят. За него са правени филми и са писани книги. Засипваха го с награди и оценки. Но съществува една страна на Нелсън Мандела, която малко на брой познават. Ето 10 обстоятелството от неговата биография, които евентуално не знаете.

1. Той удостовери името си. Рожденото име на Мандела е Ролихлала. На езика на племето Шоса това значи „ палавник ”. Името Нелсън му е обещано от неговата учителка в първия образователен ден. Не е известно защо е избрала тъкмо това име. През 20-те години африканските деца постоянно получавали спомагателни британски имена, с цел да могат колониалните господари да ги произнасят по-лесно.

2. Участва във филм на Спайк Лий. Мандела има роля в биографичния филм от 1992 година „ Малкълм Х ”. В самия завършек на кино лентата се появява като преподавател, рецитиращ фамозната тирада на Малкълм Х пред класна стая, цялостна с деца. Пацифистът Мандела обаче отказал да прочете думите „ с всички нужни средства ”. Затова Спайк Лий махнал тази част от речта.

3. На негово име е наименуван античен кълвач. От Кейптаун до Калифорния има улици, наречени на Нелсън Мандела. Миналата година обаче той получи едно по-любопитно самопризнание – учени нарекоха на негово име праисторически кълвач – Australopicus nelsonmandelai. През 1973 година пък институтът по физика към университета в Лийдс назова обикновена парченце „ Частицата Мандела ”.

4. Жени се за първа дама. Преди да каже „ Да ” на Мандела на 80-ия му рожден ден, Граса Машел е била омъжена за президента на Мозамбик Самора Машел. Бракът й с Мандела след гибелта на първия й брачен партньор значи, че е била задочно първа дама на две страни.

5. Беше занаятчия на дегизировката. Когато Мандела бяга от управляващите по време на битката си против апартейда, постоянно се дегизира по разнообразни способи, да вземем за пример като водач. „ Превърнах се в нощна птица. През деня се криех в убежището си и отивах да си правя работата, когато се стъмнеше ”, споделя той в автобиографията си.

6. Обичаше един кървясъл спорт. Освен политиката, другата пристрастеност на Мандела бе боксът. „ Не ми харесваше насилието в бокса. Повече ме интересуваше науката в него – по какъв начин движиш тялото си, с цел да се защитиш, по какъв начин съставяш проект за офанзива и оттегляне и какъв темп си налагаш по време на борба ”, написа той.

7. Любимото му ядене бе... Мандела вечеряше с най-изисканите международни водачи, само че обичаното му ядене беше... шкембе.

8. Напуска работа. Учи право в Йоханесбург и отваря първата правна адвокатска фирма с чернокожи чиновници в града през 1952 година Загърбва правото, с цел да се бори за равноправието на народа си.

9. Съединени американски щати го смятаха за терорист. Мандела не е отстранен от листата с терористи на Съединени американски щати до 2008 година Той и други членове на Африканския народен конгрес влизат в черния лист поради битката си против апартейда.

10. Вдъхновявал се от едно стихотворение. Докато лежал в пандиза, Мандела четял стихотворението на Уилям Ърнест Хенли „ Непобедим ” на другите пандизчии. Поемата е за това в никакъв случай да не се отказваш, а обичаните стихове на Мандела били „ Аз съм стопанин на своята орис. Аз съм капитан на своята душа. ”

CNN
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР