Той бе един от изобретателите на имплантируемия дефибрилаторДоктор Мортън Моуър,

...
Той бе един от изобретателите на имплантируемия дефибрилаторДоктор Мортън Моуър,
Коментари Харесай

Рак погуби Мортън Моуър

Той бе един от изобретателите на имплантируемия дефибрилатор

Доктор Мортън Моуър, който взе участие в създаването на имплантируемия дефибрилатор, умря на 89-годишна възраст, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Той е бил кардиолог в Мериленд. Лекарят се включва в основаването на устройството, което е помогнало на безчет хора със сърдечни проблеми да живеят по-дълго и по-здравословно.

Специалистът е умрял от рак в болница в Денвър.

Мортън Моуър и доктор Майкъл Мировски, сътрудници в болница “Синай” в Балтимор, стартират да работят през 1969 година по основаването на дребен дефибрилатор, който може да бъде вграден на пациент. Идеята е устройството да поправя прекомерно бърз или неефикасен сърдечен темп.

"В цялата болница се говореше, че две луди глави ще сложат автоматизиран дефибрилатор “, описа Моуър в изявление през 2015 година за здравното издание "Лансет ". „ Ако нещо се беше объркало, в никакъв случай нямаше да го преживеем. Ние бяхме тези две луди глави ".

За няколко месеца лекарите разполагат с модел за проява на автоматизиран дефибрилатор, който може да бъде вграден. Едва през 1980 година устройството е сложено на човек в болничното заведение “Джон Хопкинс”.

Американските управляващи го утвърждават през 1985 година Двамата лекари споделят патента за имплантируемия дефибрилатор, чиято технология е продадена на фармацевтичния колос "Ели Лили ". По-късно Моуър става шеф на звеното за медицински проучвания, където се създава устройството.

„ Мисля, че Морти имаше толкоз огромно въздействие върху сполучливото намирането на лекуване за неочаквана гибел, колкото никой различен в нашата специалност “, сподели доктор Дейвид Канъм, пенсиониран кардиолог от Лос Анджелис и дълготраен другар. Устройството „ потвърди, че е по-добро от лекарството за аритмия и те го направиха … в дребна болница в Балтимор “, прибавя той. "В последните 40 години то потвърди, че е надеждно... и избави живота на стотици хиляди пациенти. “

Мортън Моуър е притежател на голям брой награди, в това число е въведен и в Националната зала на славата на изобретателите през 2002 година Той е взел участие и в еврейски благотворителни организации.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР