Товарният кораб Галакси лийдър, в чийто екипаж според канцеларията на

...
Товарният кораб Галакси лийдър, в чийто екипаж според канцеларията на
Коментари Харесай

Вицеадмирал Пламен Манушев за отвлечения от хуси кораб:Опасен прецедент! Исканията ще са политически

Товарният транспортен съд " Галакси лийдър ", в чийто екипаж съгласно канцеларията на израелския министър председател, има и българи, бе похитен от йеменските бунтовници хуси в Червено море. Снимка: https://www.vesselfinder.com/

 

От йеменското придвижване хуси досега не е имало отвличания на кораби, само че те оповестиха, че ще подхващат дейности по отношение на израелски кораби. Исканията им ще бъдат политически. 

 

Това сподели пред БНР вицеадмирал от запаса Пламен Манушев, някогашен пълководец на Военноморските сили, като дефинира отвличането на кораба с хипотетично наличие на българи в екипажа като сериозен и рисков казус.

 

Не е елементарно да се превземе транспортен съд с такива размери, безапелационен е експертът. Той изрази съмнение, че най-вероятно е бил употребен вертолет, а действието е планувано точно и авансово и не е инцидентно.  " Това е автовоз, голям транспортен съд, към 190 метра, 32 метра необятен, 45 метра висок. Екипажът е плавал рутинно и е минавал около крайбрежията на Йемен. "

 

Бойците хуси не са като сомалийските пирати, които пленяват кораби за откуп, означи вицеадмирал Манушев. По думите му, това е " извънредно рисков казус ", който пренася спора от Ивицата Газа в морските пространства. 

 

Трябва да се работи за сигурността на екипажа и да се сътвори спешен щаб. Само Министерство на външните работи няма да може да се оправи с казуса, тъй като посолството ни там не работи, разяснява Пламен Манушев в предаването " Преди всички " на БНР.

 

Йеменските бунтовници хуси оповестиха през вчерашния ден, че са отвлекли Червено море израелски товарен транспортен съд. По-късно Израел отхвърли плавателният съд, в чийто екипаж съгласно канцеларията на израелския министър председател Бенямин Нетаняху има и българи, да е израелски, съобщи Франс прес.

 

В изказването на офиса на Нетаняху написа, че корабът " Галакси лийдър " (Galaxy Leader) плава под флага на Бахамските острови, само че е благосъстоятелност на английска компания и е с японски оператор.

 

Според открити източници, представени от Асошиейтед прес, обаче притежателите на " Галакси лийдър " са свързани с учредената от израелския предприемач Ейбрахам (Рами) Унгар английска компания " Рей кар кериърс " (Ray Car Carriers). Унгар, който е считан за един от най-богатите хора в Израел, сподели пред АП, че е известен за случая, само че не може да разяснява, защото за момента не разполага с детайлности.

" Поехме контрола над израелски товарен транспортен съд ", сподели пред Агенция Франс Прес водач на хусите, поискал да остане неизвестен. Той добави, че по-късно ще бъде оповестено публично изказване.

 

" Хусите плениха товарен транспортен съд и го откараха в пристанище " Ас Салиф " (на Червено море, северно от град Ходейда), съобщи източник от следеното от бунтовниците пристанище в Ходейда, представен също от Агенция Франс Прес.

 

Инфо: БНР, Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР