Това заяви за агенция Аджерпрес Кристина Вершер, изпълнителен директор на

...
Това заяви за агенция Аджерпрес Кристина Вершер, изпълнителен директор на
Коментари Харесай

Благодарение на находища в Черно море: Румъния ще стане най-големият производител на природен газ в ЕС

Това съобщи за организация Аджерпрес Кристина Вершер, изпълнителен шеф на компанията О Ем Ви Петром (OMV Petrom), съобщи Българска телеграфна агенция.

„ Нептун Дийп “ е стратегически план както за нас, по този начин и за Румъния. Окончателното капиталово решение за „ Нептун Дийп “, взето през юни 2023 година, ни разрешаваме да преминем към етапа на осъществяване на плана.

 

Това ще бъде смяна в парадигмата за Румъния и за района, допринасяйки за бъдещата им енергийна сигурност. Румъния ще стане най-големият производител на природен газ в Европейски Съюз, а “Нептун Дийп “ ще има принос в държавния бюджет, изчисляван на към 20 милиарда евро “, сподели Кристина Вершер.

 

По отношение на дестинацията на размерите газ от този периметър Вершер акцентира, че Румъния се откроява като прелъстителен пазар поради местоположението си, а поради обстоятелството, че пазарът на природен газ действа на европейско ниво, се изследват интензивно всички налични благоприятни условия в Европейския съюз.

Изпълнителният шеф на OMV Petrom съобщи, че планът „ Нептун Дийп “ регистрира всяко евентуално влияние върху околната среда или локалните общности. По думите й газопроводът, който ще потегля от платформата, ще бъде напълно заровен. Когато доближи до брега, газопроводът ще премине през под земята тунел, без да визира плажа.

 

По време на целия план екип от експерти и морски биолози ще следи непрекъснато въздействието върху морската среда, изясни Кристина Вершер и акцентира, че компанията „ от години работи безвредно в Черно море ”.

 

Изпълнителният шеф на OMV Petrom уточни, че компанията непрестанно влага в проучвателни и индустриални действия, с цел да се бори с естествения спад на експлоатираните залежи и с цел да открива нови.

 

“През първата половина на годината увеличихме общата стойност на нашите вложения със 70 % до 2,4 милиарда леи. От тази сума повече от един милиард леи бяха ориентирани към проучвателни и индустриални действия, като 30 % от тях бяха ориентирани към проучвателни действия “, съобщи Вершер.

 

На 21 юни т.г. О Ем Ви Петром и „ Ромгаз “ (Romgaz) оповестиха, че са одобрили проект за създаване на газовите залежи „ Домино “ (Domino) и „ Пеликан Суд “ (Pelican Sud) в периметъра „ Нептун Дийп ”. Планът следва да бъде импортиран в Националната организация за минерални запаси за удостоверение.

 

Двете сдружения ще влагат до 4 милиарда евро за стадия на създаване на плана, който ще генерира към 100 милиарда куб. м рандеман на природен газ.

 

Първото произвеждане се чака през 2027 година Добивът в платото ще бъде към 8 милиарда куб. м годишно за към 10 години.

 

Периметърът „ Нептун Дийп “ обгръща повърхност от 7500 кв. км и се намира на към 160 км от брега на дълбочина от 100 до 1000 метра. Проучването на периметъра беше ускорено през 2008 година

 

Първото изобретение на газ бе направено през 2012 г.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР