Това заяви социологът Цветозар Томов в интервю за Свободна Европа.

...
Това заяви социологът Цветозар Томов в интервю за Свободна Европа.
Коментари Харесай

Цветозар Томов: Това е ”лебедовата песен” на Борисов като политик

Това съобщи социологът Цветозар Томов в изявление за " Свободна Европа ".

По думите му след митингите през миналата година и изтощената сила на площада, държавното управление не е съумяло да се закрепи.

" През миналата година смятах, че Борисов ще подаде оставка, защото преглежда това като най-хубавият политически ход от негова позиция, че би трябвало да си даде сметка за безнадеждността на усилието да удържа властта при тези настроения, защото това съществено би влошило възможностите на ГЕРБ да оцелее като водещ политически състезател в България. Оказа се, че господин Борисов е имал друга преценка или е бил лимитиран във опциите си да лавира по този въпрос. Не съм изменил мнението си, че откакто не го направиха тогава, хората от ГЕРБ ще се разделят с изпълнителната власт след няколко дни, когато са изборите ", уточни още Томов.

Всички социологически изследвания все още слагат ГЕРБ преди всичко след изборите. Томов съобщи, че по всяка възможност Борисовата партия ще вземе най-голям резултат, само че ГЕРБ ще изгубят пагубно поради изолацията, в която ще изпаднат в идващия парламент.

" Влизането на Вътрешна македонска революционна организация в Народното събрание надалеч не е несъмнено. Но е допустимо. В момента тази партия поставя големи старания и влага голям финансов запас, с цел да усили възможностите си да попадне в идващия парламент. Сякаш това ненапълно е въпрос на оцеляване. В прочут смисъл е по този начин. Но един съюз ГЕРБ-ВМРО няма да е задоволителен, с цел да се получи болшинство в Народното събрание при никакви условия. Стоят две въпросителни - допустимо ли е ГЕРБ да ръководи с Движение за права и свободи или с Българска социалистическа партия. Разглеждам тези два разновидността като към този момент политически невъзможни. Движение за права и свободи даде прекомерно доста ясни знаци, че не преглежда ГЕРБ като вероятен предстоящ политически сътрудник във властта. Все ми се коства, че разновидността “широка коалиция ГЕРБ-БСП” не е на дневен ред и той може да нанесе доста съществени репутационни вреди и на едната, и на другата партия. Затова е неосъществим ", уточни още Томов.

Останалите евентуални участници в новото Народно заседание пък по думите му построяват акцията си върху тоталното отричане на ГЕРБ. Рязък политически завой не би могъл да се направи.

" Освен това алианс ГЕРБ-ДПС изключва Вътрешна македонска революционна организация като състезател в тази композиция. Движение за права и свободи не може да преглътне това без последствия. Патриотите - също. В този смисъл някакво очевидно болшинство вид “ГЕРБ-ДПС-ВМРО” е невероятно. ГЕРБ-ДПС е незадоволително, с цел да се получи болшинство в Народното събрание ", счита още Томов.

Според социолога министър председателят Борисов осъзнава, че резултатите не са в негова изгода.

" ГЕРБ разчита на първо място на “клиентелата”, която сътвори за 10-годишно ръководство, както и на конформисткия избор в българското общество. От 1990 година насам няма толкоз ненавиждана партия в българския политически живот. Предишната такава беше Българска комунистическа партия. До огромна степен обстановката на ГЕРБ като благоприятни условия за политическо въздействие е доста близо до обстановката на Българска комунистическа партия през 90-та година преди изборите за Велико национално заседание. ГЕРБ има капацитет да завоюва изборите, само че няма капацитет да ръководи в естествена конюнктура. Колкото по-висок резултат вземат и колкото повече способи граничещи и излизащи отвън закона, с цел да завоюват гласове, на толкоз по-силна отрицателна социална реакция ще се натъкнат. Борисов осъзнава всичко това и в случай че осъждам по последните му дейности, губи възприятието за политическа действителност ", счита Томов.

Според него безредните противоепидемични ограничения през март са резултат от предизборни дейности, които целят да се сътвори оптимално конюнктура на боязън и неустановеност на самия 4-ти април и оптимално да затруднят вероятно последващо ръководство в преодоляването на пандемията няколко седмици по-късно, когато последствията ще се отразят.

" Борисов не участва всъщност в естественото обществено пространство. За мен това също е симптом на нервност. Този надарен политически манипулатор би желал да приключи красиво политическата си кариера и желанието да завоюва тези избори надвива над всичко останало. Но евентуално си дава сметка, че това е лебедовата му ария като политик ", разяснява още социологът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР