Това заяви при посещението си в Морско училище във Варна

...
Това заяви при посещението си в Морско училище във Варна
Коментари Харесай

Каракачанов във Варна: Вдигаме с 10% средствата за военнослужещите, ще има пари и за военните училища!


Това съобщи при визитата си в Морско учебно заведение във Варна министърът на отбраната Красимир Каракачанов, съобщи кореспондент на Varna24.bg .

" В началото на пандемията, когато започнаха спекулациите, че ще бъде намаляван бюджета за защита, тогава някои опозиционни партии призоваваха да понижим бюджета на въоръжените сили, аз се противопоставих. Кризи има и ще има, единствено че с всяка рецесия – икономическа или политическа, следва напрежение в разнообразни елементи и факторът, който може да пази България, е българската войска. Затова още тогава заявих, че няма да има съкращаване на средства за защита, нито пък се чака редуциране на парите за ремонт и рационализация. Аз не инцидентно споделям, че както се образуват тук във военното учебно заведение, такива офицери ще бъдат и за в бъдеще. Затова ние би трябвало да има предлагаме оптимално положителни условия за подготовка “, съобщи Красимир Каракачанов.

Той уточни, че на 16-ти стартират и диалозите с " фирмата-победител " за нови кораби, тъй като флотът ни го заслужава. Преговорите с немската компания са били отсрочени, поради епидемията от ковид, само че след нормализиране на обстановката, нещата не престават по проект. Министърът на защитата означи, че макар рецесията планът за ремонт на СУ-125 върви сполучливо, като се чака единствено 1 месец забавяне.

" Вместо края на юли, първият аероплан ще се върне в края на август, освен това на личен ход. И от края на август 8 такива. Пак споделям, до момента в който не превъоръжим авиацията с нови изтребители не можем да се лишим от услугите на МИГ-29. Търсим всевъзможни други възможности и няма да позволим авиацията да бъде приземена “, разяснява Каракачанов.

Той добави, че във връзка с ремонтите на МИГ-29, по два от петте контракта, има закъснение от съветска страна. Министърът изясни, че предявяването на искания не взема решение казуса и се търсят различни разновидности, с които да се поддържат в летателна валидност на МИГ-29.

На въпрос дали се чака бежанска рецесия Красимир Каракачанов уточни, че това е евентуална заплаха постоянно.

" Виждате, че към другите страни незаконната емиграция не е спряла. Към нашият комшия Гърция имаше даже съзнателно ориентиране на бежански групи. Към момента по границата е умерено, макар че в избрани дни, когато времето стартира да се оправя имаше опити на групи да пресичат границата. Към момента Гранична полиция се оправя отлично със отговорностите си и не позволява прекосяването на българска територия. Към момента не се постанова да изпращаме армията там, само че ние имаме проекти и планове, които са направени още през 2018-та година и в случай че се наложи ще подпомогнем Гранична полиция “, добави Красимир Каракачанов.

Повече вижте във видеото! 

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР