Това заяви премиерът на пресконференция на "Продължаваме Промяната"„ПП е политическа

...
Това заяви премиерът на пресконференция на "Продължаваме Промяната"„ПП е политическа
Коментари Харесай

Петков: Политически и икономически кръгове у нас защитават руските интереси

Това съобщи министър председателят на конференция на "Продължаваме Промяната "

„ Политическа партия е политическа партия, която ще пази напълно българския интерес – самостоятелна, свободна и просперираща България. За страдание, в близкото и по-далечно минало, Русия е третирала страната ни като пета колония. У нас има доста политически и стопански кръгове, които директно пазят нейните интереси”. Това съобщи министър председателят Кирил Петков на конференция на Изпълнителния съвет на "Продължаваме Промяната ", осведоми

Те разясниха тематиката за спрените доставки на съветски газ за България.

По думите на министър-председателя в последните три месеца гръцката връзка е била по-активно строена, в сравнение с през предходната година и половина. А поради прекъсването на съветския газ, страната ни ще преразгледа всички контракти, в това число тези за пренос.

По отношение на спора в Украйна, министър председателят съобщи, че заемат ясна позиция. „ Политическа партия организира първия си изпълнителен съвет нощес и взехме решение, че като партия ще подкрепим военно-техническа помощ за Украйна. Така и ще гласуваме в Народното събрание идната седмица”, увери Петков.

Той прикани да не забравяме, че на украинско пристанище имаме 17 български моряци.

„ Всички са се фокусирали върху военната и невоенната помощ. Не можем единствено ние и Унгария да стоим настрани. Всички останали страни предоставиха помощ, а никоя не е във война”, добави той и изясни, че България изпраща оръжия единствено до страни, които са членове на обединението, страни членки на Европейски Съюз и наши сътрудници.

Министър-председателят разяснява и стабилността на обединението.

„ Успяваме. Да, с рецесии, със кавги, само че съумяваме. Важното е да имаме почитание един към различен и да работим дружно за тъкмо този български интерес, който ни обединява”, акцентира Петков.

„ Това е едностранен акт, с който е нарушен договорът сред „ Булгаргаз” и „ Газпром”. Ние направихме заплащане, само че все пак газът беше спрян. Това значи, че имаме една страна, която е неточна. Това не ни учудва. Очаквахме тези проблеми и започнахме подготовката още през февруари. Незнайно за какво, диверсификацията на България се свързваше с така наречен гръцка връзка. Без нея ще можем да доставяме към 20 милиарда куб. м. – най-вече от Турция. Потреблението на страната ни е 3-3,5 милиарда куб. м. Така че да се споделя, че нямаме други възможности, е смешно. Проблем с физическите доставки на газ няма, проблем със съществуващите трасета няма”. Така вицепремиерът и финансов министър Асен Василев разяснява прекратените доставки на съветски газ към страната ни.

Той изясни и за какво Николай Павлов беше отхвърлен от поста си в „ Булгаргаз”.

„ Булгаргаз” има контракт за доставка на 1 милиарда куб. м. азерски газ на година, и то на по-ниска цена. През септември предходната година Павлов подписва анекс, с който се отхвърля от тези доставки. Щетата от това е сред 500 000 и 1 млн. лева дневно. Министерство на вътрешните работи събра данни против Павлов и те бяха изпратени на Прокуратурата. До момента тя не е направила нищо по въпроса ", сподели още вицепремиерът.

„ Работим по общоевропейско решение, тъй че цената да стане по-ниска от тази, на която купувахме от „ Газпром”. Към момента сме говорили с Гърция и Италия за общи доставки. Утре имаме срещи в Брюксел, с цел да ускорим работата по тези общи покупки. Това, което виждаме сега, е невиждана икономическа експанзия против България”, безапелационен е Василев.

По думите му съветският дипломат у нас - Елеонора Митрофанова, си е разрешила изявления, които не са в сходство с поста й.

"Политиката да седим и да се преструваме, че няма агресор, не работи. Ние не търси спор, нито война. Но когато тя пристигна на нашия предел, ще я посрещнем и ще отблъснем агресора. И това би трябвало да е ясно на всеки агресор, без значение кой е той. Мачът, в който някой се пробва да ни насилва, да ни изнудва и да ни споделя какво да вършим, завърши. И в този спор България ще помогне на страната, която се бори против агресор ", разгласи финансовият ни министър и акцентира, че България не е няма да бъде подвластен придатък.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР