Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по

...
Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по
Коментари Харесай

Цветанов остро към Нинова за сделката с ЧЕЗ

Това съобщи ръководителят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на съвещанието на двете парламентарни комисии по договорката ЧЕЗ.

Той и водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова си размениха остри реплики, а при изявлението на Цветанов представителите на ПГ на Българска социалистическа партия напусна демонстративно залата.

Цветанов реагира на обвиняванията на Нинова, че в основата на договорката за ЧЕЗ от началото до край стои държавното управление на Бойко Борисов.

Защо тогава не защитихте националния интерес, попита той социалистите.

"За тази договорка се приказва от една година. За тази една година къде бяхте, уважаеми сътрудници от Българска социалистическа партия? ", попита той.

Нинова възрази против изявлението на Цветанов и дружно с още няколко депутати от Българска социалистическа партия напуснаха съвещанието. Когато в българския парламент се произнасят присъди, няма да останем в тази зала, разяснява тя. Българска социалистическа партия е единствената, която гласоподава против раздържавяване на ЕРП-ата, съобщи Таско Ерменков от Българска социалистическа партия.

Преди това Нинова още веднъж упрекна министър председателят Борисов в неистина за това, че държавното управление едвам в този момент научава за случилото се. ДАНС и ДАР осведомиха Народното събрание, че имат цялостната информация по придвижването на продажбата на ЧЕЗ от 2010 година до през днешния ден и че са предали информацията на способените институции, съобщи Нинова. Според нея министър председателят е излъгал и за това, че е упълномощил инспекции на КЕВР, КФН, Национална агенция за приходите. Току що разбрахме, че не са почнали такива инспекции и не могат да го създадат преди джиросване на акциите, уточни тя. Никой не ревизира договорката, българските институции все още са безсилни, разяснява тя. Изводът ни е - държавното управление е знаело, страната се е заела по тази договорка посредством ББР, службите са уведомили в точния момент какво се случва, институциите са с вързани ръце, тъй като нямат пълномощия, сподели Нинова. Държавата, националната сигурност и три милиона български жители би трябвало да стоим и да чакаме благоволението на Гинка Върбакова да се поддаде ли на шантажа на премиера да си трансферира акциите или не, сподели още Нинова.

Цветан Цветанов обаче попита дали през днешния ден опозицията не обслужва някой от претендентите, които тогава са взели участие в това състезание за ЧЕЗ.

„ Това, което чухме от политиците е както постоянно да изместим тематиката - една чисто комерсиална договорка я превърнахме в политически проблем “, разяснява той.

„ През 2004 година при осъществяването на приватизацията се приватизираха 67%. При оставането на тези 33% някой може ли да каже каква е отбраната на държавата- съзнателно безучастие или предумисъл да загубим националния си интерес “, попита ръководителят на ПГ на ГЕРБ.

„ Колеги от Българска социалистическа партия - за какво не защитихте интереса, когато имахте опция. Искате да превърнете една договорка, която се случва в Чехия, в политически проблем “, посочи Цветан Цветанов.

Заседанието продължава със закрита част, в която се чака да се обсъдят детайлности към договорката и финансирането й.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР