Това заяви пред bTV служебният регионален министър арх. Виолета Комитова.

...
Това заяви пред bTV служебният регионален министър арх. Виолета Комитова.
Коментари Харесай

Арх. Комитова: Автомагистрали трябва да има. Но да не се управлява така

Това съобщи пред bTV служебният районен министър арх. Виолета Комитова. Коментарът й идва на фона на свадите към сдружението и проблемите с възлагането по метода ин хаус - без социална поръчка. " Автомагистрали " обаче е превъзлагало активност на трети компании заради липса на задоволително потенциал. Правени са и предплатени заплащания, което съгласно Министерство на регионалното развитие е нелегално. На фона на всичко това Комитова изиска среща с Беличев, той излезе в болничен, отхвърли да напусне поста си, Агенцията по вписванията отхвърли да впише новото управление и въобще сагата се завихви. Вчера среща сред Комитова и Беличев въпреки всичко имаше.

" И от Министерство на регионалното развитие, и от Сметната палата единомислещо считаме, че е общопризнат сериозен капиталов риск - става дума за към 2 милиарда лв., отпуснати без социална поръчка, без позволения за градеж. Затова считам, че господин Беличев е позволил неточности. Прецених, че можем да се разделим по цивилизован метод, само че това не се случи. Същевременно Агенцията по вписванията отхвърли да впише новото управление, господин Беличев излезе в болничен и стана по този начин, че започнахме да си пишем писма. Видяхме се, разбрахме се. Той е експерт, само че е позволил неточности. Не считам, че сдружението би трябвало да се ръководи по този начин. Смятам, че Беличев ще напусне ", изясни Комитова.

Тя бе безапелационна, че " Автомагистрали " би трябвало да продължи да съществува - това е комерсиално сдружение, което строи и поддържа пътищата в страната. България има потребност от такова сдружение, само че огромният въпрос е неговото ръководство. Според арх. Комитова " Автомагистрали " може да продължи да раздава задатъци по известния към този момент метод, само че може и това да се случва след публични поръчки, след налично позволение за градеж и не в толкоз огромни размери.

" Дълбоко имам вяра, че хората вършат организациите привлекателни или не. Не ни е отговорно сдружението, а методът, по който то е било ръководено. Не мога да разясня дали е основано заради тази причина ", уточни още Комитова.

Въпросните предплатени заплащания са раздадени по подписани към този момент контракти. По тях би трябвало да бъдат изпълнени съответни задания в съответни периоди. Ако това не се случи, договорите стават оскъдни, само че въпросът с връщането на парите е комплициран и е обвързван с институции в страната. В момента се прави проверка от Националната организация по приходите.

" Може всичко да желаеме, само че след проверката ще стане ясно какво можем да създадем ", изясни още Комитова.

По думите й от Министерство на регионалното развитие оферират няколко хрумвания за надзор на качеството на пътищата - на входа на плана поръчките да се случват без инженеринг, да се стартира активност само и единствено след издадено позволение за градеж.

" Започването преди този момент ги прави противозаконни. Има много образци в това отношение. Често се прави с оглед бързане и всевъзможни други аргументи. Понякога може и да е за асимилиране на пари ", уточни Комитова.

Друго предложение е жителите да се включат в контрола по време на гаранционния интервал след въвеждането на пътя в употреба. Телефон за сигнали да приема такива от всички жители и по преценка фирмата-изпълнител да ремонтира гратис в интерес на страната проблематичните сектори в границите на въпросния гаранционен интервал.

Комитова опроверга рецензиите от страна на ГЕРБ, че районното министерство желае да спре градежа на Автомагистрала " Хемус ":

" Като проектант аз желая той да се случи. Партиите не може да си приватизират пътищата, те са на хората, без значение кой ги е почнал и кой ще ги заврши. Не съм направила деяние, с което да спра градежа. Строи се. Нищо няма да бъде спряно. Никога не съм казвала какви са ми целите в строителството. Имам такива, свързани с ръководството - да има бистрота, правда и да се понижи корупцията като се усъвършенства институционалната и нормативната среда. Не съм казвала, че приоритет ми е да спра " Хемус ". Не вземам участие в предизборна акция, с цел да се опълчвам на концепциите на някои партии ", уточни още Комитова.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР