Това заяви пред БНР зам.-директорът на Европейския съвет за външна

...
Това заяви пред БНР зам.-директорът на Европейския съвет за външна
Коментари Харесай

Весела Чернева: Началото на преговорите с Украйна и Молдова е гол...

Това съобщи пред БНР зам.-директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева.

 

" Могат, несъмнено, да продължат да стоят извън и да бъдат недоволни от това, че няма прогрес ", сподели още тя. Според нея в последните години страните от района нямат никакъв значителен прогрес по нито една от преговорните глави.

 

Относно Европейския съвет, на който бе взето решение за започване на договаряния за присъединение с Украйна и Молдова, Чернева бе безапелационна, че Виктор Орбан освен се е оказал самичък и изолиран, само че и заставен да напусне залата.

 

" Това беше един успех за политическия мандат на Европейски Съюз, за политическата воля на Европейски Съюз ", посочи тя.

 

По думите й най-важното е било Европейски Съюз да покаже, че може да работи политически, че може да даде гаранции за сигурност на Украйна. А тези гаранции идват точно през поканата за начало на договаряния, счита тя.

 

" Много по-трудно е една държава-кандидат или една държава-член на Съюза да бъде атакувана от който и да било оттук насетне. Европейски Съюз трябваше да завоюва описа за идната война – по какъв начин може тя да бъде предотвратена. Следващата война за доста украинци, само че и за молдовци, балтийци, е онази, която Владимир Путин би повел след някакъв вид помирение в сегашната. Специалисти считат, че на него ще му трябват към 3-4 години, с цел да може да се прегрупира, да попълни още веднъж армията си и да продължи своя курс на деяние ", добави експертът.

 

Чернева изрази мнение, че огромната задача на Европейски Съюз е да трансформира Украйна в част от себе си. Първата стъпка беше направена, акцентира тя. По думите й няма опасност и за финансовата помощ за Украйна.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР