Това заяви пред БНР съдия Атанаска Дишева, член на Висшия

...
Това заяви пред БНР съдия Атанаска Дишева, член на Висшия
Коментари Харесай

Атанаска Дишева: Докато заема поста, Сарафов може да упражнява всички правомощия на главния прокурор

Това съобщи пред БНР арбитър Атанаска Дишева, член на Висшия правосъден съвет. При избора на Иван Гешев за обвинител номер 1 през 2019 година тя гласоподава " срещу ". 

 

По думите й събитията се случват със скоростта на светлината. Дишева акцентира, че за първи път в историята на България основен прокурор се освобождава предварително. 

 

" Но пълномощието да се дефинира изпълняващ длъжността " основен прокурор " е на Пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС), защото процедурата по желание се организира пред Пленума и тя е друга от процедурата за избор на административен началник. Нямаме гаранция, че краткотрайно изпълняващият няма да остане на тази служба в продължение на месеци или години ", означи още тя.

Членът на Висш съдебен съвет акцентира на събитието, че няколко часа след издаване на Указа на президента за освобождението на Иван Гешев Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет се е събрала и в границите на " семпло разискване " на критериите и качествата на Борислав Сарафов изборът се е осъществил.

 

" Трябваше на обществен и на изчерпателен спор да бъде сложено съществуването на професионални и нравствени качества, условия, нужни за заемането на административни длъжности във всички органи на правосъдна власт ", безапелационна бе Дишева.

 

" Предвид скоростта, с която се организира изборът на изпълняващия длъжността, затварянето му единствено в границите на Прокурорската гилдия, болшинството, с което това решение беше взето, ме води на мисълта, че даже разискването да беше извършено пред Пленума, то решението щеше да бъде същото ", уточни специалистът.

 

Според нея с цел да бъде изменен методът, по който работи Висш съдебен съвет, би трябвало преди всичко да има смяна в метода, по който той е структуриран, в метода, по който се избират неговите членове, както и основна смяна в неговите пълномощия. 

 

Атанаска Дишева посочи, че в петък Висш съдебен съвет би трябвало да открие процедура за избор на нов основен прокурор.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР