Това заяви пред Българското национално радио бившият вече министър на

...
Това заяви пред Българското национално радио бившият вече министър на
Коментари Харесай

Сандов: Пари за АМ ”Струма” в този програмен период вече няма. Пари, които ще се загубят, няма

Това съобщи пред Българското национално радио някогашният към този момент министър на екологията Борислав Сандов.

Коментарът му идва на фона на решението на ръководеното от него Министерство на околната среда и водите в 5 без 10 да се спре построяването на Автомагистрала “Струма” през Кресненското дефиле.

Отменена бе процедура по Оценка на въздействието върху околната среда единствено ден, преди Сандов да си тръгне от министерството. Това на процедура значи, че подобен план към този момент няма и процедурата по построяването на сектора се връща в изходната си позиция отпреди 15 години. Цялата процедура ще би трябвало да стартира отначало, да се внесат всички вероятни оферти, да се мине през цялата процедура по публично разискване, през оценка на всички вероятни други възможности и така нататък

Ако планът не започва, България е застрашена също по този начин да загуби стотици милиони евро европейско финансиране.

Сандов обаче е безапелационен - няма подобен риск.

Според него писмо на Европейската комисия от 27юли ясно е посочило, че неговата теза е вярната в разногласието му с някогашния министър на районното развиване Гроздан Караджов:

" Че би трябвало да се създадат равностойни други възможности на трасетата и че с цел да може да се довърши тази автомагистрала с европейско финансиране, значи да се извърши европейското законодателство, да се оценят всички други възможности и да няма нарушаване на екологичното законодателство”.

Сандов уточни, че е чакал точно това писмо от Европейска комисия, с цел да издаде съответните актове.

" За да имам гаранция, че това не е някакво персонално мое въжделение или изказване. Щеше да бъде показано, че е моя персонална оценка по въпроса”, изясни Сандов.

Гроздан Караджов упорствал да се извърши решение по Оценка на въздействието върху околната среда от 2017 година, за което самата Европейска комисия има доста отрицателно мнение, посочи Борислав Сандов.

" Решението, което се опитваха да прокарат Министерство на регионалното развитие, беше да предположим авансово къде да минава трасето на Автомагистрала " Струма ", което е в противоречие с предписанията на Европейската комисия и в противоречие с решение на предходния длъжностен кабинет ".

" Загубеното време е от декември до момента. Така и не започнаха АПИ да построяват другите възможности, да създадат идейните трасета и да възложат основаването на оценка на другите възможности ", посочи някогашният екоминистър в предаването " Преди всички ". Той е безапелационен, че с цел да имаме всички други възможности, АПИ би трябвало да разпореди оценка за останалите други възможности.

Сандов сподели, че " в случай че е тунел, доста елементарно и бързо би могло да се направи Оценка на въздействието върху околната среда, тъй като с тунела няма какво да увредим, към шест месеца ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР