Това заяви Елена Йончева, евродепутат от социалистите и демократите, в

...
Това заяви Елена Йончева, евродепутат от социалистите и демократите, в
Коментари Харесай

Елена Йончева: В Европейския парламент очакваме конкретни действия за промяна в съдебната система в България

Това съобщи Елена Йончева, евродепутат от социалистите и демократите, в изявление за предаването „ Още от деня “ на Българска национална телевизия след чуването за България в Мониторинговата група за народна власт в четвъртък.

Тя е единственият български представител в групата и взе участие в закритото съвещание, на което участва както министър председателят Кирил Петков, по този начин и основният прокурор Иван Гешев.

Европейските депутати дълго време не можеха да осъзнаят, че в България не става дума за „ елементарна “ корупция с подкупи и комисионни, а става дума за схеми, посредством които се ограбва част от националното благосъстояние. Такива, като тези в строителството на огромните инфраструктурни планове, при които от време на време до 50% от финансирането се връщаше към близки до властта, сподели Елена Йончева.

В четвъртък членовете на мониторинговата група изслушаха още министъра на правораздаването Надежда Йорданова и министъра на културата Атанас Атанасов за съответните им проекти за промени в правосъдната система и в медийната среда в България.

Дискусията, която продължи повече от два часа, беше планувана откакто през септември 2021 година задача на групата беше в София. В отчета след визитата евродепутатите предложиха на Европейската комисия да ускори одита за метода, по който се изразходват европейските средства в България, в това число по Плана за възобновяване и резистентност.

За да не се стигне до прекъсване на част от финансирането за страната ни, би трябвало да се вземат превантивни ограничения, разяснява пред Българска национална телевизия Елена Йончева. Тя акцентира, че наблюдението не е самоцел. Става дума за справедлив метод към българското държавно управление, което и да е то, и образец за това е фактът, че в мониторинговата група има по двама представители на всяка политическа група в Екологичен потенциал.

Елена Йончева напомни, че през септември м.г. основният прокурор даде обещание спомагателна информация за следствията за корупция по високите етажи на властта – случаите с кюлчетата злато и банкнотите евро в чекмеджето на държавната резиденция, Барселонагейт и други На съвещанието в Брюксел му зададохме тъкмо тези въпроси. Може би това не са най-големите корупционни схеми, само че са показателни за равнището, до което са стигали, разяснява още евродепутатката. Тя уточни, че от отговорите на Иван Гешев е станало ясно, че се работи и по трите случая – Барселонагейт, чекмеджето с пачките и аудиозаписа на Бойко Борисов, в който той заплашва предприемач и политически конкурент.

Новото българско държавно управление показа съответни проекти за промени и промени. Ще следим от близко процесите и още веднъж ще имаме срещи – в Брюксел, както и в София, сподели още Елена Йончева.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР