Това става ясно от на Българския институт за правни инициативи,

...
Това става ясно от на Българския институт за правни инициативи,
Коментари Харесай

Обществените поръчки в здравеопазването: Начин на употреба

Това излиза наяве от на " Българския институт за правни начинания ", сътрудник по плана „ Борба с корупцията в Централна и Източна Европа “.

Публичното финансиране е в основата на приходите на всички лечебни заведения в страната - държавни, общински и частни. Най-голямата част от тях минават през НЗОК. Щом става дума за разходване на обществени средства обаче, значимо е по какъв начин се подсигурява минималната правдивост и бистрота при тяхното систематизиране.

Казано с други думи - надзор при раздаването на публичните поръчки.
Българското законодателство, обаче не слага идентични условия, що се отнася до разходването на обществени средства, пред частните лечебни от една страна и общинските и държавните, от друга. За частните условия за образуване на публични поръчки няма.

Болниците са едни от най-големите възложители на публични поръчки у нас. Става дума за поръчки, възлизащи на обща стойност от над 320 млн. лв.. Стойността на обособени публични поръчки на попадащи в топ 100 държавни лечебни заведения варира от 56.4 млн. лева

Големи злоупотреби се случват при публичните поръчки за храна и пране - доставка на болнична храна за личния състав и пациентите пране на болничното долни дрехи и облеклото за многократна приложимост на личния състав. При поръчките за медикаменти се следи централизация на възлагането им на няколкото огромни търговци на едро на пазара.

Авторите на проучването показват, че проблематичните практики са в заобикалянето на Закона за публичните поръчки и използването на дискриминационни условия и отнасяне в границите на публичната поръчка, както и залагане на нагласени условия в публичните поръчки за фаворизиране на избран претендент.

Като образец е посочен казусът с доставката на храна за медиците на първа линия в УМБАЛ “Александровска болница”. Разкритията демонстрират, че напролет на 2020 година болничното заведение е упълномощила кетъринга за изхранване на медицинския личен състав на първа линия в битката с COVID-19 на компания, записана на името на майката на брачната половинка на тогавашния шеф Костадин Ангелов, някогашен здравен министър и сегашен народен представител от ГЕРБ. Изборът на снабдител е станал без конкурс и търг, а договорът е подписан непосредствено с болничното заведение. На компанията е плащано с пари от дарения, а не със средства на болничното заведение.

Посочени са и образци за
залагането на дискриминационни условия в поръчките. Такъв е казусът със Специализираната болница за интензивно лекуване на хематологични болести, която заложи механически специфики при оповестена социална поръчка за доставка на инсталация, която съответствува с тези на единствения подал оферта участник.

В социална поръчка за доставка на храна за потребностите на СБАЛББ Габрово има условие в техническата спецификация за точната марка на два от питателните артикули (кренвирши “Градус “ и наденица “Бони “), както и условие участниците да доставят всички номенклатурни единици от една обособена позиция, с което стеснява кръга на участниците и лимитира конкуренцията.

Правителствената болница “Лозенец” също е злоупотребила с публични поръчки. При поръчка за доставка на превързочни материали, галенови разтвори и други медицински консумативи единият от участниците непозволено е отхвърлен за противоречие на офертата му с условията, под претекст, че предлага лавандулов алкохол в разфасовка 1000 мл. вместо 0,800 кг, каквото е било условието.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР