Това става възможно след приемане в пленарна зала на Законопроектa

...
Това става възможно след приемане в пленарна зала на Законопроектa
Коментари Харесай

България изпраща 100 бронетранспортьора на Украйна

Това става допустимо след приемане в пленарна зала на Законопроектa за одобрение на Споразумението сред Министерството на вътрешните работи на Република България и Министерството на защитата на Украйна за безплатно даване на бронирана транспортна техника, подписано в София на 8 август 2023 година и в Киев на 13 ноември 2023 година

 

Това стана с гласовете на 152 народни представители, 57 гласоподаваха " срещу ", а " въздържали се " нямаше. ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ поддържаха законопроекта, а " Възраждане " и Българска социалистическа партия гласоподаваха " срещу ".

 

Преди гласуването имаше и къс спор в пленарна зала.

 

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ сподели, че по време на дебата са се изговорили много неистини. Той разяснява, че тази техника, която е на 40 години, не коства 1 милиарда лева и това е нечиста сделка. Мирчев уточни, че цялата военна техника, която " ние даряваме и не е сериозна като количество, бива заплащана от Европейски Съюз ".

 

Министърът на защитата Тодор Тагарев подсети, че става дума за 12,7 милиметрови картечници, които са употребявани по време на Възродителния развой за осъществяване на вътрешни функционалности и решението БТР-ите да се дадат Украйна е на Народно събрание, представен от БГНЕС.

 

Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия разяснява, че за " 34 години от над 110 000 души в армията, сега те са към 20 000 ", и уточни, че в този момент страната желае да подари 100 БТР-а на Украйна вместо те да служат за потребностите на нашата войска.

 

Според Николай Дренчев от " Възраждане ", сега имаме потребност от тази техника.

 

Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС уточни, че става въпрос за техника, която е на Министерство на вътрешните работи, а не на Министерство на защитата и увери, че техниката на МО не е наранена в това съглашение. " Наличната техника в МО си е налична и никой не я закача, както и запасите ". Според него за защита на границата са доста по-удачни леки високопроходими средства, а не тежки бронирани машини, тъй като те затъват в калта при по-лошо време.

Парламентът позволи да купим американски бойни машини за 2,5 милиарда лв.

 

Джейхан Ибрямов от Движение за права и свободи уточни, че от парламентарната естрада са се чули всевъзможни изявления, само че нищо всъщност по съглашението, което се гласоподава. " Това което ще предоставим на Украйна, е техника с отпаднала нужда ", сподели той. Според него не би трябвало да позволяват прочувствени изявления и да се плаши българското общество изкуствено. 

 

Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов пък разгласи, че давайки тази техника на Украйна, на процедура ще подарим 1 милиарда лева на Украйна, и разкритикува, че никой не разяснява кой ще заплати превоза на БТР-ите. Според него евентуално още веднъж България ще поеме този разход. Всичките му думи бяха на практики изцяло опровергани от Мирчев от ПП-ДБ.

 

ФрогНюз

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР