Това стана ясно след заседание на Кризисния щаб в енергетикатаДве

...
Това стана ясно след заседание на Кризисния щаб в енергетикатаДве
Коментари Харесай

Обмислят две тарифи за цената на тока

Това стана ясно след съвещание на Кризисния щаб в енергетиката

Две цени за цената на тока обмислят от служебния кабинет. Това стана ясно след съвещание на Кризисния щаб в енергетиката. Детайлите към момента се разискват, като повече изясненост ще има при започване на идната седмица.

Идеята е, в случай че използваме до 250-300 киловата месечно на домакинство, да плащаме и по-малко. Отсега обаче има доста въпросителни към това предложение, тъй като не е ясно по какъв начин домакинство с един човек и четиричленно семейство ще бъдат сложени на една база, съобщи Nova.bg.

Служебният кабинет вижда в тази мярка опция да се помогне на хората, които са енергийно небогати. Така щяла да се сътвори предвидимост, без да е належащо да се сменя методът на отопление посредата на зимата.

„ Решение, което в последна сметка, да е по-фокусирано върху по-уязвимите групи на популацията и тези, които използват повече – греят си басейни или копаят биткойни, да заплащат по друга цена ”, изясни служебният вицепремиер Христо Алексиев.

Дори да не вършим нищо сходно, вероятността през зимните месеци да преминем границата от 300 киловата не е дребна. Особено при приложимост на бойлер или отопление с климатик. Затова и синдикатите не са съгласни с сходно делене на цените.

„ Групите, които употребяват най-вече ток, са най-бедните. Те нямат други други възможности за отопление и нямат опция да си купят електроуреди, които харчат по-малко ток ”, акцентира ръководителят на КТ „ Подкрепа ” Димитър Манолов.

Бизнесът пък има забележки във връзка с това от кое място да дойдат парите за продължение на обезщетенията поради скъпия ток на свободния пазар. Предвижда се те да са освен от свръхпечалбите на държавните предприятия, само че и от частните. Държавата оправдава това с европейския правилник.

„ До момента системата акумулираше средства единствено от държавните компании, които създават електрическа сила. Сега, по правилник, това би трябвало да се приложи към всички ”, посочи Алексиев.

Вместо да се взима от бизнеса, работодателите са склонни обезщетенията да са в по-малки размери, в сравнение с до момента. И оферират част от предприятията да заплащат ток по закрепена цена.

„ Ние можем да въведем контролиран бизнес за всички дребни и междинни предприятия на това равнище и в допълнение да имаме за електроинтензивната промишленост, за огромните предприятия - стратегия за компенсиране надолу, а не нагоре ”, е мнението на ръководителя на АИКБ Васил Велев.

Всички тези оферти са на равнище полемика. През идната седмица ще има нова среща на Кризисния щаб. За част от измененията е нужен и работещ парламент. Намеренията за две цени срещнаха поддръжка от „ Продължаваме Промяната ”, тъй като, споделят от партията, това е заложено в предизборната им стратегия.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР