Това стана ясно на съвместна пресконофернция на Продължаваме промяната-Демократична България

...
Това стана ясно на съвместна пресконофернция на Продължаваме промяната-Демократична България
Коментари Харесай

Конституционните промени на ПП-ДБ: Разделяне на ВСС, индивидуалната конституционна жалба и 24 - национален празник

Това стана ясно на взаимна пресконофернция на " Продължаваме промяната-Демократична България " при показване на своя план за конституционни промени. Брифингът се организира в централата ДСБ на ул. " Кърниградска " в София и взаимно с представители на самодейността " Правосъдие за всеки ", с които по-рано през седмица коалицията-мандатоносител разиска концепциите за промени в главния закон.

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов изясни, че планът за конституционни промени е резултат от дългогодишни старания на демократичната общественост, а в последните месеци текстовете са обсъждани на разнообразни равнища и в Народното събрание с ГЕРБ и Движение за права и свободи и изрази вяра за консенсус при гласуването му в Народно събрание.

Основните оферти, заложени в плана са:
въвеждане на стандарт за конституирането на самостоятелните регулаторни и контролни органи; реформиране на института на служебните кабинети; възможност на самостоятелна конституционна тъжба от всеки гражданин; мандатност на кметовете на общини; промяна на датата на националния празник - 24 май.
" Става дума за законопроект, който третира три огромни въпроса - ядрото е с нужното преструктуриране на правосъдната власт и водела на ръководство посредством разделянето на Висш съдебен съвет и ограничението на безконтролната власт на основния прокурор ", сподели Иванов.

" Има и поредност от текстове, свързани с държавното ръководство. Има текст, който вкарва парламентарен стандарт за конституирането на самостоятелните контролни и регулаторни органи. Има предложение за преформатиране на института за служебните кабинети. Има предложение, свързани с въвеждането на самостоятелна конституционна тъжба - опцията на всеки български жители да се обърне към Конституционния съд. Има текст, който вкарва мандатност за кметовете на общини, с цел да прекъснем трендовете на феодализацията в локалната власт ", изясни още Христо Иванов.

Той добави, че сътрудниците им от ГЕРБ създават текстове за Инспектората и неговата роля, която, добави Иванов, е доста значима.

" Очаквам конституционната комисия от всички тези хрумвания да създаде плана, който ще бъде прегледан в зала. Очаква се идната седмица да се организира първото съвещание на конституционната комисия ", разясни Христо Иванов.

Сега настоящата Конституция беляза прехода от комунизъм към народна власт, означи ръководителят на ДСБ Атанас Атанасов.

" Неслучайно в този момент след предишни опити предлагаме главните текстове да бъдат в главата правосъдна власт и метода, по който се ръководи прокуратурата ".

Правосъдният министър Атанас Славов съобщи, че едно от предложенията е мандатът на основния прокурор да бъде понижен от 7 на 5 години , като той стане административен началник и единствено в характерни случаи да взе участие в цивилен и административни каузи.



Тази седмица представители на ПП-ДБ и " Правосъдие за всеки " разискаха тематиката на среща в Народното събрание. По думите на Велислав Величков от самодейността предложенията касаят функционалностите на основния прокурор. Той разяснява пред публицисти, че основният прокурор няма да има действителна власт, а методическите инструкции евентуално ще бъдат пренасочени към прокурорския съвет като цяло.

Правосъдният министър Атанас Славов към този момент означи, че едно от предложенията за промени в Конституцията, което е на ПП-ДБ, е министърът на правораздаването да има водеща роля при номинирането на идващия основен прокурор при към този момент изменена негова роля - с по-ограничени функционалности, с отпадане на надзора за правда и методическо управление. Той взе участие и в среща с водачите на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи за конституционните промени в края на юни. На диалозите тогава от Движение за права и свободи подсетиха, че имат собствен план.

Преди дни водачът на ГЕРБ Бойко Борисов сподели пред публицисти в Народното събрание, че е приел опцията конституционната промяна да е реалност до края на годината.

Съгласно Конституцията правото на самодейност за изменение и допълнение на Конституцията принадлежи на една четвърт от народните представители (60 депутати) и на президента. Предложението се преглежда от Народното събрание не по-рано от един месец и не по-късно от три месеца след постъпването му.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР