Това стана по време на 15-ия годишен Консултативен форум на

...
Това стана по време на 15-ия годишен Консултативен форум на
Коментари Харесай

Спецправосъдието пречи на ГДБОП, но Гешев се жалва за риска от закриването му

Това стана по време на 15-ия годишен Консултативен конгрес на основните прокурори от страните членки на Европейския съюз. На събитието участва и шефката на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши. Обвинител №1 на България изясни, че в случай че се стигне до закриване на спецправосъдието у нас, това ще докара до съществени усложнения при осъществяване на уговорките на България по отношение на европрокуратурата и Евроджъст.

“Засягането на независимостта на прокуратурата съставлява действителна спънка пред напъните за противопоставяне на престъпността в европейски проект “, уточни Гешев.

Специализираното правораздаване у нас стана много настояща тематика, откакто в публичното пространство настойчиво стартира да се разяснява концепцията за закриването му. Причината - неефективната му работа. Срещу тези обвинявания обаче реагира държавното обвиняване, пък и някогашните ръководещи от ГЕРБ. Основният претекст - олигарсите ще получат назад ресурсите си, запорирани от страната.

Българското правораздаване обаче е обект на рецензии в редица към този момент отчети. Повод е неналичието на резултати в битката с корупцията по високите етажи. Така да вземем за пример през лятото на тази година Европейската комисия разгласи, че следи деликатно обстановката у нас, както и че България има още доста несвършена работа. Очакват се неоправдателни присъди за корупция по високите етажи. Каквито към момента няма.

На фона на всичко протичащо се у нас през вчерашния ден доказана бе новината на ФрогНюз - че спецпрокуратурата саботира акциите на ГДБОП против най-опасните нарушители в страната. Наблюдаващи прокурори отхвърлят да се вършат арести, претърсвания и изземвания по досъдебни производства против проведени незаконни групи с два съществени аргумента: “Шефовете не дават “ и “Много сме ангажирани “. Според източниците ни саботажът станал осезателен преди към месец. Но единствено за последните две седмици са стопирани пет огромни спецакции против наркогрупи, банди за рекет, фалшификации, финансови закононарушения и изнудване.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР