Това споразумение е историческо за нашите страни, защото за първи

...
Това споразумение е историческо за нашите страни, защото за първи
Коментари Харесай

Радев за споразумението между Булгаргаз и Боташ: Историческо! Отваря нови, немислими перспективи

Това съглашение е историческо за нашите страни, тъй като за първи път дава опция на непозната компания да получи достъп до втечнените терминали – до терминалите за полутечен газ на Република Турция и до вашата газопреносна система, и тъй като отваря нови, немислими досега, вероятности за съдействие. Това съобщи президентът Румен Радев при започване на срещата му с министъра на енергетиката и естествените запаси на Турция Фатих Дьонмез на „ Дондуков “ 2, съобщи Българска телеграфна агенция.

 

По-рано през днешния ден в Министерския съвет българската държавна газова компания " Булгаргаз " подписа съглашение с турската държавна енергийна компания " Боташ " (BOTAS) за достъп до терминалите за полутечен газ (ВПГ) и газопреносната мрежа на южната ни съседка. Това се случи в наличието на министъра на енергетиката Росен Христов и турския министър на енергетиката и естествените запаси Фатих Дьонмез. Споразумението е за период от 13 години. 

 

Срещата сред президента и турския енергиен министър е в продължение на договореностите за развиване на двустранните връзки в областта на енергетиката, реализирани при срещата на президента Румен Радев с турския му сътрудник президента Реджеп Тайип Ердоган на 9 декември 2022 г. 

 

 

Очаквайте подробности
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР