Това сподели Велислава Петрова – заместник-министър на външните работи на

...
Това сподели Велислава Петрова – заместник-министър на външните работи на
Коментари Харесай

Заместник-министър Петрова: Все още имаме много българи, в чийто живот можем да направим промяна

Това показа Велислава Петрова – заместник-министър на външните работи на Република България в диалог с Лора Крумова в предаването на „ На фокус “ по Нова телевизия.

Глобалната външната политика, участието на страната ни в разнообразни интернационалните организации, партньорствата на България със страни от Африка – тематика, която е сложена на напред във времето от Европейски Съюз, са единствено част от ресорите на заместник-министър Петрова в Министерството на външните работи.

Преминаването на Държавната организация за българите в чужбина към Министерство на външните работи, също е измежду краткосточните цели в работата на госпожа Петрова и е доста значима част от общата политика на страната ни, ориентирана към българите в чужбина.

Заместник-министър Петрова показа, че след административния развой по прекосяването, ще се направи нова конструкция, чиято цел ще е да интегрира организацията в самата конструкция на министерството и тя да проработи с консулствата и дипломатическите ни представителства зад граница.

„ Издаването на удостоверения за генезис е било единствено част от административната работа на тази организация. Искаме да променим нейния имидж и да я превърнем в звено, което да е по-близо до българите в чужбина, като ги преглежда не като хомогенна група, а като общества с разнообразни типове ползи “.

Като образец, заместник-министър Петрова показа опцията българите от историческите диаспори да получат по-лесен метод да влязат и да работят в България. Това е и предпочитание на браншовите организации, които споделят своите все по-големи проблеми при намирането на чиновници в разнообразни браншове на бизнеса.

„ Даваме им опция от една страна за трудова претовареност, а от друга, това е метод да бъдат ангажирани с живота в България и да бъде предизвикан интереса им към връщане в страната “.

„ Държавната организация за българите в чужбина не е достигала до хората, тъй като не е имала посланичество в чужбина. Използвайки големия дипломатически капацитет на Министерството на външните работи, ние можем да стигнем до хората и да развиваме действия, които не са се случвали досега “ – добави още заместник-министър Петрова.

Самата тя показа, че е от хората, които са съумели да бъдат привлечени в България, и че е време да се намерения за българите в чужбина и за опцията те да се завърнат.

„ Все още имаме доста българи, в чийто живот можем да създадем смяна и когато ни се даде такава опция, би трябвало да се отнесем отговорно и да създадем всичко, което зависи от нас “.

В диалога с Лора Крумова, заместник-министър Велислава Петрова разяснява и горещите тематики от деня.

По публична информация още седем български жители все още са в неопределеност след пожара на ферибота в Йонийско море.

Петрова изрази задоволството си от положителната работа по случая на звената в Министерството на външните работи, които са реагирали доста бързо, както и от координацията с Министерство на вътрешните работи.

Тя отхвърли тиражираната през днешния ден в арабски уеб сайтове вест, че има българин – представител на Организация на обединените нации, който е похитен от Ал-Кайда в Йемен. Министерство на външните работи е осъщестило контакт с дипломатическите ни представителста на място, които от своя страна са се свързали с представители на Организация на обединените нации. Те са отрекли информацията, че има български жител в групата отвлечени в Йемен.

По горещата тематика за спора сред Русия и Украйна, заместник-министър Петрова сподели, че е значимо да успеем да се откъснем от процеса на дезинформация, който може да обърка и ескалира ситуацията. „ България има позиция в унисон с нашите съдружници от НАТО и тя е за деескалация и намиране на дипломатическо решение “.

България има подготвеност да окаже нужната поддръжка и опция да бъдат евакуирани българите от конфликтните зони. Към момента има шест български жители, които са декларирали предпочитание да бъдат евакуирани при вероятно ескалиране на обстановката.

„ На равнище военни дейности, нашите дейности и тези на целия Европейски Съюз и НАТО, са да се работи като един глас, отговорът да е добре съгласуван и България да взе участие като част от цялостните формати на НАТО и Европейски Съюз “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР