Това сочи статистиката на Агенцията по заетосттаСпоред административната статистика на

...
Това сочи статистиката на Агенцията по заетосттаСпоред административната статистика на
Коментари Харесай

Безработицата остава рекордно ниска - 4.2%

Това сочи статистиката на Агенцията по заетостта

Според административната статистика на Агенция по заетостта през месец юли 2022 година равнището на записаната безработица се резервира по отношение на юни, като за следващ месец доближава най-ниската си стойност до момента – 4.2%. На годишна база се следи спад от 0.8 пункта.

Общият брой на безработните, регистрирани в бюрата по труда, се усилва нищожно през юли до 139 215, като това се дължи главно на регистриращите се украински бежанци със статут на краткотрайна протекция. Това е с 416 повече по отношение на броя им през юни и с 25 919 или с 15.7% по-малко спрямо година по-рано.

През месеца са регистрирани нови 20 362 безработни. Те са с 1 698 по-малко от предходния месец, а на годишна база се следи спад от 89 лица. Други 728 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се записали в бюрата по труда през месеца.

Започналите работа безработни през юли са 12 885. Работа посредством бюрата по труда откриха и 321 лица от групите на пенсионерите, учащите и заетите. През месеца максимален е делът на почналите работа в бранша на преработваща индустрия – 18,7%, следват тези в държавно ръководство – 12,9%, хотелиерството и ресторантьорството – 12,6%. В търговията работа са почнали 12,2% от всички близо 13 000 постъпили на работа безработни, а в строителството – 5,6%.

4 343 безработни от рисковите групи са били назначени на субсидирани работни места през месеца – 2 563 по стратегии и ограничения за претовареност и 1 780 – по схеми на Оперативна стратегия „ Развитие на човешките ресурси”.

В края на летния сезон декларираните работни места на първичния пазар на труда са 11 268. Преобладаващо свободни работни места в действителната стопанска система са декларирани в преработващата индустрия (25.4%), следват хотелиерството и ресторантьорството (15.3%), обучение (14.3%), търговията, ремонтът на коли и мотоциклети (8.5%), административните и спомагателните действия (8.0%) и държавно ръководство (7.3%).

Най-търсените от бизнеса специалности през месеца са: личен състав, ангажиран в областта на персоналните услуги; преподаватели; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; служащи в добивната и преработващата индустрия, строителство и транспорт; служащи по събиране на боклуци и сродни на тях; водачи на МПС и преносими съоръжения; продавачи; личен състав полагащ грижи за хората; чистачи и помощници; помощници при подготвяне на храни и други

Равнището на безработица се дефинира като дял на записаните безработни лица от стопански дейното население на възраст 15-64 година, открито при Преброяване 2011 г.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР