Това ще ускори прехода на потребителите към актуалната версия 11Windows

...
Това ще ускори прехода на потребителите към актуалната версия 11Windows
Коментари Харесай

Удар срещу Windows 10 - остава без най-бързия Wi-Fi

Това ще форсира прехода на потребителите към настоящата версия 11

Windows 10 последователно ще губи преимущества, да вземем за пример настоящ Wi-Fi
(снимка: CC0 Public Domain)

Microsoft и Intel наподобява ще създадат най-популярната десктоп платформа Windows 10 непотребна за някои консуматори по-рано от формалния период за преустановяване на поддръжката ѝ. Компютрите с тази платформа надали ще могат да работят с най-актуалната версия на Wi-Fi.

Intel по всяка възможност ще лиши Windows 10 от поддръжка на технологията Wi-Fi 7 – драйверите за нейните модули към този момент не поддържат тази система. Microsoft може да е удовлетворена от това решение, тъй като то ще форсира прехода на потребителите към Windows 11, който протича бавничко.

Intel ще направи услуга на Microsoft

Почти несъмнено Windows 10 ще остане без поддръжка на Wi-Fi 7 (802.11be) – ново потомство Wi-Fi безжична технология, която работи на 6 GHz и обезпечава доста високи скорости на трансфер на данни. Intel е забъркан в това и не възнамерява да пуска драйвери за Windows 10 на своите Wi-Fi 7 модули, твърди обява на тематичния портал Neowin.

За сходен сюжет се разчу по-рано тази година от изтекли документи на Intel, в които се показва, че компанията ще пуска драйвери единствено за Windows 11 и по-новите операционни системи на Microsoft. По-късно Intel се опита да опровергае това, като загатна Windows 10 в спецификациите за модулите BE200 и BE202 в листата на поддържаните операционни системи, само че това беше всичко. Тази поддръжка към момента не е внедрена в драйверите.

Microsoft пусна Windows 10 през лятото на 2015 година, а през март 2023 година системата спря да получава функционални актуализации – в този момент излизат единствено корекции за сигурност, а цялостното преустановяване на поддръжката е планувано за октомври 2025 година
още по темата
Windows 10 към момента е най-популярната версия на Windows – с съвсем 72% от международния пазар, по данни на StatCounter от август 2023 година Microsoft обаче интензивно промотира операционната система Windows 11, която е конфигуриран на близо една четвърт от Windows компютрите (над 23%).

Вероятността Windows 10 да остане без поддръжка на Wi-Fi 7, най-малко за някои модули на Intel, е доста висока. За това свидетелства фактът, че системата не поддържа друга версия на Wi-Fi с показател 6E, която, макар че отстъпва на Wi-Fi 7 по скорост на трансфер на данни, също работи на периодичност от 6 GHz.

Стандартът Wi-Fi 6E се появи при започване на 2021 година Що се отнася до Wi-Fi 7, разпространяването на този стандарт за безжична мрежа към момента не е почнало. Спецификациите му бяха оповестени в края на 2020 година Технологията разрешава трансфер на данни при 6 Gbps, само че модулите Intel BE200 и BE202 няма да я поддържат, в случай че спецификациите на Intel са дефинитивни.

Има малка врата все пак…

Същевременно, има най-малко един всекидневен метод за консолидиране на Wi-Fi 7 поддръжка в модулите на Intel за Windows 10. Според специалистите на Neowin, това може да стане просто посредством инсталиране на по-стари драйвери на Intel.

Но това опонира на изказванията на Intel, че поддръжката на 6 GHz е налична единствено в драйвери версия 22.70.0 или по-нови. В реалност не е по този начин – тази поддръжка е налична и в по-старата версия 22.45.1.1, чието инсталиране задейства поддръжка за най-малко Wi-Fi 6E в Windows 10.

Колко добре работи този способ ще стане ясно още през 2024 година, когато рутери с Wi-Fi 7 стартират да се появяват всеобщо при търговците на дребно.

Смисълът от Wi-Fi 7

Единственото доста преимущество на Wi-Fi 7 пред Wi-Fi 6 и още повече по отношение на Wi-Fi 5 е прехвърлянето на данни на равнище от 46 Gbit/s. Wi-Fi 6 доставя 11 Gbps, а скоростите на Wi-Fi 5 не надвишават 7 Gbps.

Друга значима характерност е поддръжката на периодичност от 6 GHz, която към момента не е „ разпръсната ” като 2,4 GHz. Всяка жилищна постройка или офис постройка има десетки Wi-Fi мрежи, работещи на 2,4 GHz, което може да аргументи разстройства. Използва се и от безжични мишки и клавиатури.

Поддръжката на честотата от 5 GHz, която се появи в Wi-Fi 5, взема решение казуса, само че единствено отчасти – тези, които бяха изтощени от мрежови повреди при работа на 2,4 GHz, започнаха всеобщо да минават към 5 GHz и вследствие на това обстановката се повтори, въпреки и не в подобен мащаб.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР