Това ще е първата локация, извън квартал Капана“, която ще

...
Това ще е първата локация, извън квартал Капана“, която ще
Коментари Харесай

“Седмият хълм“ в Пловдив става част от атрактивната инсталация “На родените днес”

Това ще е първата локация, отвън квартал „ Капана “, която ще бъде добавена към плана

Заместник- кметът по просвета Пламен Панов, кметът на регион „ Централен “ Георги Стаменов и Емил Миразчиев от съдружие „ Изкуството през днешния ден “, дружно с екип от експерти от „ Филкаб “, направиха механически проби предходната вечер на разширението на атрактивната апаратура “На родените през днешния ден ”. Те се организираха в градинката зад Джумая джамия. „ Седмият рид “, както още е известно мястото, приело това име от плана на художника Атанас Хранов, ще е първата локация, отвън квартал „ Капана “, която ще бъде добавена към плана.

Припомняме, че “На родените през днешния ден ” е план на Алберто Гарути, осъществен за 24-тата „ Седмица на актуалното изкуство “ на фондация „ Изкуството през днешния ден “ и е финансиран от „ Пловдив – Европейска столица на културата – 2019 “. Това се случи през 2018 година с куратори Катя Ангелова и Алесандра Пожанти. Идеята на плана е да носи вяра и религия. Надежда за бъдещето на града под тепетата и религия, че светлините на „ Капана “ в никакъв случай няма да угаснат. Защото всеки ден в Пловдив ще се раждат нови животи, а кварталът ще засиява с тяхната сила и воля за по-добро, е част от концепцията на създателя. Така уличното осветяване в квартал „ Капана “ пулсира всякога, когато се роди дете в отделенията на лечебните заведения УСБАЛАГ “Селена ”, УМБАЛ “Св. Георги ”, УМБАЛ “Пловдив ” и клиника “Торакс “. Това се случва, откакто човек от личния състав или таткото на новороденото алармират с натискането на специфичен бутон, че на този свят се е появил нов живот, а и нов жител на Пловдив.

Авторът Алберто Гарути е подарил плана в началото за 1 година, изискването в осъществяването е и отсега нататък лампите да пулсират. С неговото единодушие и по концепция на Пламен Панов, Георги Стаменов, Кирил Велчев и Емил Миразчиев, планът ще обхване по-голяма част с фокус „ Капана “ – всички пешеходни улици и ще разшири обсега си и с други местоположения, измежду които „ Седмият рид “, ул. „ Райко Даскалов “, Младежкия рид, Кулата на Сахат тепе и други. За задачата на първо време компанията прави оглед на касетите и контролерите, след разбор на информацията са разчертани схемите и се набират нужните съставни елементи.

Пробите предходната вечер бяха осъществени от представители на “Филкаб ” в светлата и в тъмната част на деня. Те получиха специфични благодарности от зам.-кмета Пламен Панов и от Георги Стаменов, тъй като компанията е образец за обществено виновна компания, която не за първи път прави неща за града и за пловдивчани. Още на предварителната среща, екипът на компанията се ангажира да поеме техническата поддръжка и отсега нататък, както го е правила и през годините от 2018 насам – безплатно, както и да обезпечи крушките. Независимо от обстоятелството, че срещат компликации, поради спецификата на уличните стълбове, експертите са подготвени с техническото решение.

„ Наследството на Европейска столица на културата би трябвало да продължи “, сподели Пламен Панов, който изрази вяра, че туристите и пловдивчани ще харесат разширението на плана, а чувството за раждане на нов живот ще ни кара да се усещаме по-уютно и да ставаме по-добри. Георги Стаменов изрече специфични благодарности на Емил Миразчиев. „ Той е вложил и продължава да влага доста труд и старания за основаването на неповторимия дух и чувство в града, а Пловдив е тъкмо подобен – град на духа и чувствата! Дами и господа, накарайте тези лампи да мигат! “, прикани с усмивка кметът на „ Централен “, който е и татко на 3 деца.

Емил Миразчиев описа за плана на Алберто Гарути, осъществен в над 8 страни до момента. „ Това е характерен образец на модерно изкуство в модерна среда. Пловдив ще е първият град с подобен мащаб на обсег. Пловдив е заслужен хазаин. Община Пловдив поде топката и в плана ще бъдат обхванати знакови и емблематични места, излъчващи светлина “, добави Миразчиев. Алберто Гарути е взел участие на биеналета за модерно изкуство във Венеция и Истанбул, в the Memory Marathon в изложба „ Серпентайн “. Създава своите творби за разнообразни градове и музеи по света, измежду които са градският музей за модерно изкуство SMAK в белгийския Гент, Музеят за съвременно изкуство в японския град Каназава, Япония (2002 г.), the MARTa Museum в Херфорд, Московският музей за съвременно изкуство. Много от творбите на Гарути са експонирани в обществени пространства в Милано и други градове. Проектът му „ На родените през днешния ден “ е осъществен на доста места в света – в Япония, Русия, Турция, Италия, Белгия и други. Първият план е осъществен в Бергамо през 1998 година Навсякъде специфична плоча отбелязва концепцията. Такава има и в „ Капана “ в Пловдив.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР