Това се показва анализът на последните данни на Националния статистически

...
Това се показва анализът на последните данни на Националния статистически
Коментари Харесай

Всеки десети работещ е беден, но неравенството в доходите се свива

Това се демонстрира анализът на последните данни на Националния статистически институт, изработен от Института за пазарна стопанска система (ИПИ) и коментиран пред БНР-Радио София от икономиста Адриан Николов.

 

През 2023 година линията на беднотия общо за страната e 637.92 лева средномесечно на разположение от домакинство. При този размер на линията под прага на беднотия са били 1,3259 млн. лица, или 20.6% от популацията на страната. Свиването е към 1,5 пункта за година, което скоро не се е случвало.

 

" Промените са доста динамични. По-добре е да поизчакаме най-малко още 1-2 години. Тогава ще знаем в действителност дали става дума да трайно понижение на бедността  или пък в противен случай, става дума за някаква краткотрайна промяна и ще се върнем към предходната наклонност на леко нарастване ", означи Николов.

 

Според него през последните няколко години у нас се ползва верен метод с обвързване на обществените помощи с линията на беднотия и въвеждане на подоходен критерии и по-прецизно таргетиране на пази поддръжка.

 

Въпреки лекото стесняване, неравенството в България остава надалеч от европейските цели.

 

Безработицата остава водещ фактор за бедността. Делът на бедните измежду лицата над 18 години е 57%, до момента в който измежду работещите – 11%. За година има сензитивен спад от 14 процентните пункта на бедните пенсионери.

 

Безработицата е причина за 67% небогати измежду хората с начално и ниско обучение, с главно – са небогати 33%, измежду тези с висше – 3,2%. Всеки десети работещ е безпаричен.

 

Структурата на съответното домакинство също има значение за попадане измежду бедните.

" Ако имаме семейство с двама работещи, даже с минимална заплата, те би трябвало да имат 4 или повече деца, с цел да влязат в групата на бедните. Завършването на приблизително учебно заведение съумява да измъкне доста, доста хора от тази група%, акцентира икономистът.

 

При районен прорез на данните, може да се забележи разлика до 2:1 на междинните заплати.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР