Това съобщиха днес от Агенция "Митници". Според "Капитал" Агенция "Митници"

...
Това съобщиха днес от Агенция "Митници". Според "Капитал" Агенция "Митници"
Коментари Харесай

Митниците отнеха два лиценза на ”Полисан”

Това оповестиха през днешния ден от Агенция "Митници ".

Според "Капитал " Агенция "Митници " е лишила лицензите за данъчните хранилища на русенския търговец с горива "Полисан ".

Санкцията е поради нарушени процедури по доставка на гориво за отопление, което е било обложено с по-ниска акцизна ставка.

Във вторник от митниците оповестиха на уеб страницата си единствено, че са били отнети и прекъснати лицензите на два данъчни склада за нарушаване, открито от митница Русе. Как се стига дотук Нарушението е открито още през 2016 година, само че в този момент съдът е удостоверил на втора инстанция издаденото от русенската митница наказателно разпореждане. С него на компанията е наложена глоба от 29.2 хиляди лева Тъй като тя е над 15 хиляди лева, съгласно отрасловия Закон за акцизите и данъчните хранилища нарушаването се дефинира като "тежко ".

Пак съгласно ЗАДС лицензиран складодържател може да бъде лице, което не е направило тежко или наново нарушаване. Така се стига до преустановяване на лицензите. Санкцията е поради 24.5 тона гориво за отопление, което е обложено с понижената ставка от 50 лева вместо с 645 лева

От първоинстанционното решение на Административен съд - Русе, излиза наяве, че горивото е било употребявано за затопляне на битум, нужен за производството на асфалтови смеси, и също така е доставено на друг адресат от маркирания в документите.

Като адресат вместо "Пи Ес Ай " - Стара Загора, е посочено "Трейс комерс " - София. Т.е. "Полисан " не е разполагала с документи, които да разрешават горивото да се таксува с понижена ставка. Решенията, с които се лишават и приключват лицензите, подлежат на авансово осъществяване. Те обаче могат да бъдат обжалвани в 14-дневен период пред съда.

"Полисан " е профилирана в производството на битум и котелни горива. Основана е през 1994 година в Русе на територията на "Комбинат за тежко машиностроене " и притежател е русенският предприемач Христо Вълков.

Според източници от пазара на светлите горива сдружението внася на българския пазар от Русия и Румъния. Компанията е една от огромните в бранша, като за 2016 година приходите й са 270 млн. лева

С разширението на петролния бизнес на Веселин Марешки и веригата му VM Petroleum "Полисан " беше посочена като един от главните му снабдители на бензин и дизел.

Пред "Капитал " Марешки съобщи във вторник, че няма проблем с доставките на този склад. "Работим и с други снабдители ", изясни водачът на "Воля ". Миналата година беше тежка за търговеца на едро.

В началото на 2017 година ГДБОП и Агенция "Митници " организираха интервенция в офисите на "Полисан " в Русе. Тогава Марешки дефинира акцията като демонстрация на боязън и суматоха от това, което ще се случи на изборите на 26 март. През юни в компанията имаше и драматичен случай, като някогашният шеф на индустриалната част Гален Петков беше открит обесен в едно от халетата.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР