Това съобщават от прессекретариата на държавния глава. Повод за позицията

...
Това съобщават от прессекретариата на държавния глава. Повод за позицията
Коментари Харесай

Президентството: Крим е под контрола на Москва, но юридически е на Украйна

Това оповестяват от прессекретариата на президента. Повод за позицията е изявлението на Радев по време на предизборния спор предходната седмица, който провокира дипломатическо напрежение. Президентът уточни, че към днешна дата полуостровът е съветски.

Полуостровът беше окупиран от Русия през 2014 година, като там по-късно беше извършен мощно подложен на критика от интернационалната общност референдум, след който Москва възприема Крим като част от територията си – въпреки това да не е прието от западните сили, Европейски Съюз и Украйна.

От Киев реагираха остро след изявлението на Радев и привакаха българския дипломат в страната. Външният министър на Украйна насочи нападки по адрес на Радев в обществените мрежи, а от Съединени американски щати показаха “загриженост” от изявлението.

“Държавният глава Румен Радев неведнъж е заявявал, че анексирането на Крим е в нарушаване на интернационалното право. Това е ясно изразена позиция на Република България във всички интернационалните организации “, пишат от президентството.

От там са безапелационни - президентът неведнъж е споделял опасения от допустима ескалация на напрежение в района и по особено в Източна Украйна и е призовавал за предприемане на съответни ограничения за подсилване на доверието и разговора, които да доведат до понижаване на борбата и основаване на предпоставки за намиране на спокойно решение на спора.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР