Това са само становищата, изпратени с копие до гражданската инициатива

...
Това са само становищата, изпратени с копие до гражданската инициатива
Коментари Харесай

Светкавична реакция: Над 1000 становища срещу застрояването край Карадере

Това са единствено мненията, изпратени с копие до гражданската самодейност „ Да спасим Карадере “. Реално обявилите се против застрояването са повече. Общественото разискване на ЕСКИЗ на общ организационен проект на Община Бяла бе извършено на 26 март, а деятелите имаха извънредно къси периоди за реакция.

Местността Карадере е една от дребното, останали съхранени без застрояване по Черноморието. Казусът включва голям брой закононорушения, почнали през 2004 година с опитите за застрояване на местността от крупни вложители. През 2015 година плаж Карадере е разгласен за природосъобразен туризъм и се употребява със специфична отбрана. Такава обаче е отказана за местността зад плажната линия. Закононарушенията не престават и 17 години по-късно. Решаването на проблема е в ръцете на Народното събрание за законодателни решения, и на общината, и държавното управление за предприемане на решителни ограничения.

Планът, показан от консорциума „ План план Бяла 2019 “, планува курортни селища на втора линия по цялата крайбрежна линия до Шкорпиловци и паркова зона с атракциони, преместваеми обекти и подпорна стена по крайбрежието. Урбанизирането на землищата на Бяла, Горица-Светерица и Самотино ще способства за бързото заличаване на части от предпазени зони „ Камчийска планина “ и „ Плаж Шкорпиловци “, както и за унищожаването на последната огромна незастроена околност на българското Черноморие, сигнализират от „ Да спасим Карадере “.

Тези над 1000 мнения, които упорстват за преразглеждане на плана, опазване на природата на местността Карадаре и развиване в посока природосъобразен туризъм, който по едно и също време да носи приходи на локалната общественост и да опазва природата й. Този модел може да е образец, който да е първа стъпка за смяна на деструктивната посока, в която късогледо и рисково се употребява ресурса на Черноморието ни.

До месеци следва същинското публично разискване по реда на Закона за устройство на територията.

„ Да спасим Карадере “ предлага и стопански преференциални, новаторски решения за запазване на естествения баланс и отбрана на ползите на локалните общности. Гражданската самодейност провежда пролетни и есенни почиствания на местността, слага осведомителни табла със сведения за дюните на плажа, за предпазените растителни типове в региона и правила за отговорно къмпиране. Всички действия по поддръжка на местността се правят от доброволци със лични средства.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР