Това са най-силните и най-слабите модели на Volkswagen Golf GTI

...
Това са най-силните и най-слабите модели на Volkswagen Golf GTI
Коментари Харесай

Ето кои са най-силните и най-слабите GTI-ки на GOLF

Това са най-силните и най-слабите модели на Volkswagen Golf GTI през годините. По тематиката работи ЧАРЛС БРАВИНС, създател на уеб страницата Hotcars. Имайте поради, че цитираните данни за мощ важат за моделите в Съединени американски щати и при по-старите модели те доста се разграничават от европейските разновидности.

Освен това създателят предлага съответни години на произвеждане и предлага да се заобикалят други години на произвеждане.

Най-емблематичният европейски хотхеч, Golf GTI, не постоянно е бил звездата в гамата на Volkswagen – ето по какъв начин се съпоставят неговите версии.

Volkswagen Golf е една от най-емблематичните марки в света. Това е марката, на която доста фенове на колите отдават дължимото за извеждането на хотхеча на напълно ново равнище на показване и социална прелест. Но пътуването на този шедьовър с две порти не беше елементарно.

Материалът е основан за хора, които си търсят Golf GTI и желаят за знаят какви са плюсовете и минусите и какво могат да чакат от всяко едно потомство по-конкретно.

VW Golf GTI стартира живота си като доста мирен хеч, който единствено някой, който се интересува от малко возило с търпими характерности евтино, би обмислил да купи.

Но по-късно моделът бързо се развива, като VW се концентрира върху това да му даде допустимо най-голяма мощ, без да прави компромис с привлекателността на хеча, която притегли толкоз доста купувачи към нея.

В този материал ще разгледаме пет от най-силните GTI, създавани в миналото, и пет, които бяха, ами, “лимони с малко оцет ”.

На американски британски lemon е автомобил, който има няколко индустриални казуса, засягащи неговата сигурност, стойност или полза. Всяко транспортно средство с такива съществени проблеми може да бъде наречено лимон, а оттова и всеки артикул с дефекти, които са прекомерно огромни или съществени, с цел да служат на предназначението му. Това е дефиницията от Wikipedia.

Използвайки информация от Car Survey, RepairPal и Car Complaints, събрахме най-надеждните и минимум надеждните модели на Volkswagen Golf GTI през годините.

10. Силен: 1983-1984 година Golf GTI MK1


Причини да купите: 
Класически дизайн, надеждно задвижване, пестелив, удобен, паметен

Това е истинският VW Golf GTI и моделът, който слага началото на американската хот-хеч просвета. Rabbit GTI Mk1 от 1983-1984 година е необикновен автомобил, за който Северна Америка трябваше да чака шест години. А когато се приземи на брега, той дойде като „ Rabbit “ вместо като „ Golf “. Но той имаше дребен проблем.

В съпоставяне с европейската версия, създаденият в Пенсилвания Rabbit GTI Mk1 изоставаше. Докато евроспецификацията на GTI Mk1 развиваше 110 к.с. заради по-малко строгите правила за излъчванията, американският модел генерираше 90 к.с. от своя 1,8-литров мотор.

Както може да се чака, европейският GTI беше и по-бърз – от 0 до 100 км в час отнемаше 9,1 секунди; оптималната скорост беше 181 км в час. Американската спецификация на Rabbit GTI Mk1 пък лишава сред 10 и 11 секунди заради комбинацията от по-ниска мощ и в допълнение американско съоръжение, което усилва тежестта.

Въпреки това комбинацията от петстепенна трансмисия с близко предавателно число, 14-инчови алуминиеви джанти и спортно настроено окачване направиха Rabbit GTI Mk1 необикновен автомобил за шофиране. Освен това по това време можеше да се купи за по-малко от 10 000 $.

Плюсове:
Забавен и трогателен за шофиране
Запазва цената си с течение на времето
Добра спестовност на гориво
Просторен интериор
Впечатляващо ръководство

Недостатъци:
Недостатъчно мощен мотор

9. Силен: 1985-1992 Golf GTI MK2

Причини да купите: Надеждност, атрактивен дизайн, еластичност

След Mk1 идва неговият по-див брат, Mk2. През 1985 година GTI Mk2 донесе обилни усъвършенствания на истинския GTI, в това число увеличена мощ на мотора и повече съоръжение.

При стартирането си на пазара Golf GTI Mk2 от 1985 година е оборудван с 1,8-литров четирицилиндров мотор със 100 к.с. Предишният пакет на GTI беше по-закръглен, малко по-голям (добави 18 см дължина, 7,6 см междуосие и 5 см широчина) и се оферираше с по-„ секси “ пакет. Това го направи доста приемливо предложение.

През 1987 година VW усилва доста мощността на GTI Mk2, като прибавя 16-клапанна цилиндрова глава, която усилва мощността на четирицилиндровия мотор до 123 к.с. и 162 Нм въртящ миг, като тази мощ се насочва към предните колела посредством петстепенна механична трансмисия. Автомобилът е оборудван и с ръчен люк, климатик, AM/FM касетъчна стереосистема и 14-инчови джанти вид „ teardrop “.

Плюсове:
Усъвършенствана система на окачването
Повишена мощ
Усъвършенствани системи за сигурност за времето си
По-голямо вътрешно пространство спрямо предшественика си

Недостатъци:
Ограничени функционалности за комфорт

8. Силен: 2004-2006 Golf GTI MK4

Причини да купите: Надеждна деловитост на хечбека, рационално мощен мотор, първокачествен интериор

VW Golf GTI Mk4 за жалост се счита от един за един от най-недолюбваните Golf GTI в историята. За други това е един от най-подценяваните GTI, продавани в миналото. Но първите имат рационални учредения за своите причини.

Когато Mk4 GTI се появи на пазара в Северна Америка, той имаше неугледен 2,0-литров мотор със 115 к.с., който мнозина оприличаваха на трактор. Той беше доста муден и несъмнено не заслужаваше емблемата на Volkswagen GTI.

VW обаче бързо в профил този проблем. Скоро GTI се появи в шоурумите с освежен 1,8-литров 20-клапанов турбо четирицилиндров мотор, доставен от Audi, който произвеждаше 150 к.с. и 237 Нм въртящ миг.

Плюсове:
Висококачествен салон
Здрав мотор
Фантастично ръководство
Отлична поддръжка на вторичния пазар

Минуси:
Ограничено пространство в кабината
Не толкоз пестелив като по-новите модели

7. Силен: 2007-2009 Golf GTI MK5

Причини да купите: мощен мотор, изящен салон, налична скоростна кутия DSG с поредно превключване

Бяха минали десетилетия, откогато VW остави Golf GTI настрани и не направи съвсем нищо, с цел да усъвършенства тази другояче страхотна марка. Но тогава 2007 година пристигна със обилни промени за горещия хечбек, откакто VW го преработи в средата на 2006 година Volkswagen се зае съществено с GTI и пусна на пазара Mk5 – дълго чаканото възмездие за табелата.

Новият VW Golf GTI имаше по-стегната каросерия с многозвенно без значение задно окачване, шестстепенна механична трансмисия, общоприети 17-инчови алуминиеви джанти и деятелен 2,0-литров четирицилиндров турбодвигател с непосредствено впръскване, разрастващ 200 к.с. и 280 Нм въртящ миг.

Високата мощ значи, че GTI Mk5 е и относително бърз, като ускорението от нула до 96 км/ч лишава единствено 6,7 секунди.

Всички тези характерности бяха нещо ново за GTI. Освен това новият GTI имаше малко по-нисък център на тежестта, което позволяваше по-добра аеродинамика, ръководство и комфорт.

Плюсове:
Високо ниво на повсеместен performance
Впечатляващо ускоряване
Страхотно ръководство
Висока надеждност
Привличащ вниманието външен дизайн

Недостатъци:

Тежък е

6. Силен: 2009-2013 Golf GTI MK6

Причини да купите: Изключително занимателен за шофиране, мощен (200 к.с.), пестелив

Това не е напълно нов автомобил. Golf GTI Mk6 от 2009-2013 година е ободряване на остарелия Mk5, в който водачите бяха бясно влюбени. По този метод Golf GTI Mk6 от 2009-2013 година съдържаше всички екстри, които имаше предходното потомство GTI.

VW даде този автомобил с точно кормилно ръководство, полезността на хечбек, брилянтно ръководство, страховит баланс и няколко проверки в интериора. В резултат на това VW Golf GTI Mk6 2009-2013 изглеждаше по-изчистен. Панелите на каросерията също бяха модифицирани за по-готин външен тип.

Плюсове:
Обратна връзка при шофиране
Елегантен салон
Изключително качество на возията
Голяма спестовност на гориво

Минуси:
Ограничено пространство за багаж

5. Силен: 2015-2021 Golf GTI MK7

Причини да купите: Красив външен дизайн, първокачествен интериор с съвременни улеснения, добра спестовност на гориво

Това е поколението на GTI, което господства по пътищата в един много конкурентен пазар на горещи хечове. Заедно с осмото потомство на Golf GTI, продавано от 2022 година насам, Golf GTI Mk7 е несъмнено един от най-модерните Golf GTI, създавани в миналото.

За Mk7 от 2015-2021 година VW създаде нова платформа, която издигна тази невероятна гама съвсем до съвършенство във връзка с усъвършенстването.

GTI Mk7 дава отговор на всички условия. Той е пестелив, мощен, спокоен и доста комфортен като пасажер. Освен това е занимателен автомобил за шофиране, до момента в който се движите с него по обичания си черен път.

Този автомобил се задвижва от 2,0-литров четирицилиндров мотор с турбокомпресор, който генерира 210 к.с. и 349 Нм въртящ миг, като тази мощ се ръководи от общоприета шестстепенна механична трансмисия (като алтернатива се предлага шестстепенна автоматизирана механична трансмисия).

Когато е оборудван с опционалната шестстепенна автоматизирана ръчна трансмисия, този хотхеч спринтира до 96 км/ч за едвам 6,1 секунди, което е впечатляващо.

Плюсове:
Най-новите модерни технологии
Забележителен външен дизайн
Плавно, дружелюбно и непосредствено ръководство
Просторно пътническо и товарно пространство
Налично адаптивно окачване

минуси:
Може да е безценен

4. Слаб: 1993-1999 Golf GTI MK3

Причини да се заобикаля: Неугледен външен дизайн, неприятно показване

Golf GTI Mk3 от 1993-1999 година не е моделът GTI, който бихте желали да паркирате в гаража си. Това потомство на GTI се подрежда в дъното на класацията заради едно само нещо – прелест.

Част от повода за неговата непривлекателност е, че той надалеч не наподобява добре. За да стане още по-лошо, общоприетият 2,0-литров осемклапанов мотор с мощ 115 к.с. е по-лош от силовия елемент, който бихте намерили в трактор. Ето за какво в последна сметка той е наименуван „ two point slow “ (като игра на думи с прочитането на 2.0 – two point oh).

Mk3 не желаеше да се развърта и беше доста недодялан за ухото. За да се влошат още повече нещата, този мотор беше същият, който се намираше в общоприетия Golf. Това беше нещо нечувано.

Плюсове:
Практичен
Забавно за шофиране
Дълъг лист със стандартнo съоръжение

Минуси:
Недостатъчно мощен мотор
Слабо ускоряване
Притеснения по отношение на надеждността

3. Слаб: 1997-2004 Golf GTI MK4 (преди фейслифта)

Причини да избягвате: Проблеми с надеждността, значително отегчителен мотор, сурово качество на возене

Това е един от най-злокачествените коли в историята на колите. И това е по доста основателна причина. Преди този автомобил най-сетне да получи своето възмездие, той беше лимон, който не заслужаваше емблемата GTI.

Много запалянковци смятаха, че тази марка е опетнила емблематичното име GTI, като не е съумяла да реализира резултати в нито една значима област.

Имаше три казуса с тази марка. Първо, VW беше нараснал доста тежестта му. След това, по изцяло чудноват метод, компанията понижи мощността. В резултат на това това беше един от най-скучните GTI-та, които можеха да се качат на асфалта.

Плюсове:
Разумно количество общоприетоо съоръжение
Възможност за избор на механична и автоматизирана трансмисия
Добро товарно пространство

Минуси:
Остарял дизайн
Надеждността можеше да е по-добра
Голямото лично тегло се отразява на performance-a

2. Слаб: 2004-2008 Golf GTI MK5

Причини да избягвате: Проблем с трансмисията, течове на охлаждаща течност и масло, неизправни електрически прозорци

Моделът Mk5 бележи завръщане към формата на VW Golf GTI, възвръщайки от дълго време изгубените качества на GTI като същински автомобил с висока мощ с помощта на прибавянето на турбокомпресор, който усилва мощността на четирицилиндровия мотор. Освен това VW усъвършенства и практичността на GTI, трансформирайки го в още по-подходящ за всекидневно шофиране.

Mk5 също изглеждаше добре. Това е по този начин, изключително като се има поради разочарованието, което запалянковците трябваше да изтърпят от Mk4, който изглеждаше много измито.

Въвеждането на алената решетка и забележителните алуминиеви джанти усъвършенстваха имиджа на модела. Но това не беше задоволително, с цел да се върне славата на тази марка.

Плюсове:
Мощен мотор
Висококачествено ръководство

Минуси:
Проблеми с надеждността
Високо лично тегло

1. Слаб: 2012-2016 Golf GTI MK7

Причини да избягвате: Проблеми с надеждността, незадоволително място за предпазване

Първите итерации на Mk7 не бяха най-хубавите GTI-та, които можехте да карате у дома. И това не беше добре за VW, като се има поради, че Mk6 също не беше главозамайващ модел измежду главите на автомобилните фанатици и, което е по-важно, измежду общността на GTI.

Все отново, в случай че отдадем дължимото на това, че Mk7 от 2012-2016 година беше стъпка в вярната посока. VW реши да употребява напълно нова платформа за това потомство на Golf GTI.

Освен това 2012-2016 Mk7 получи освежен мотор, голям брой нови технологии, които направиха автомобила по-бърз и по-безопасен, плюс приятна нотка разкош, която го изтласка нагоре в класацията на пазара. От 2016 година нататък обаче следим огромен прогрес.

Плюсове:
Интериор от висок клас
Впечатляваща еластичност
Добра спестовност на гориво

Минуси:
Проблеми с надеждността (проблеми с трансмисията,
струпване на нагар по клапани и колектори, течове на масло)
Лошо ръководство спрямо съперниците
Недостатъчно пространство за предпазване за съвременен хечбек

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР