Това са може би най-нежеланите сувенири от почивка в чужбина

...
Това са може би най-нежеланите сувенири от почивка в чужбина
Коментари Харесай

Глоба за пътно нарушение от чужбина – да платим ли


Това са може би най-нежеланите сувенири от отмора в чужбина – санкциите за пътни нарушавания, като погрешно паркиране или превишена скорост. Нарушенията на пътя нормално се санкционират доста по-строго в чужбина, в сравнение с у нас. Въпреки това, колкото и деликатно да кара човек, на всеки се случва да допусне неточност на пътя.

Ако сте карали в чужбина и получите санкция за пътно нарушаване, по-добре не я игнорирайте, а платете бързо. Пътните санкции от всички европейски страни важат и в България. Чуждестранните локални управляващи изпращат уверение за влезнал в действие акт на непрекъснатия адрес на нарушителя.

Когато нарушителят не заплати паричната глоба, най-вероятно български съд ще прегледа случая и ще признае наложената глоба за постоянна. Тогава левовата ѝ равноценност се изпраща за осъществяване в Национална агенция за приходите.

Затова не подценявайте санкциите от чужбина. Ако обвиняването е правдоподобно, във ваш интерес е да платите санкцията в най-кратки периоди, тъй като някои страни оферират отстъпки за бързо заплащане.

Всяка страна има разнообразни наказания

Глобата за превишаване на скоростта с 20 км/ч. в България е 50 лв.. Ако превишите тази скорост в Германия ще дължите до 70 евро, Италия ще ви накаже с най-малко 175 евро, а още по-солено ще ви излезе в Норвегия, където ще се разделите с най-малко 585 евро. Затова проверете деликатно какви са глобите в страните, през които планирате да шофирате.

Статистиката демонстрира, че Германия е най-усърдна в изпращането на претенции за признание на санкции у нас. Следват Австрия, Нидерландия, Словения и други Най-често наложените санкции са за превишена скорост, само че има и за винетки, за погрешно паркиране и други Освен паричните наказания осъдените водачи заплащат и разноски по административното или правосъдно произвеждане.

 istock istock
По принцип се събират единствено парични суми. Забраната за шофиране в чужбина понастоящем може да бъде наложена единствено в съответната страна.

Правилото „ до 70 евро “

Съгласно правото на Европейски Съюз, правилото на взаимно признание се ползва по отношение на финансови наказания, които са влезнали в действие и с размер, не по-малък от 70 евро. Благодарение на това правосъдните или административните органи в една страна членка на Европейски Съюз могат да изпращат в друга страна членка решението за налагане на дадена санкция без никакви спомагателни формалности.

Това значи, че българският съд не се занимава да изследва обстоятелствата, а ги признава, както са в получените от чужбина документи. Българските магистрати обаче имат задължението да ревизират дали българският жител е бил известен от наказващата страна за правото си да апелира решението, за периодите, в които може да го направи, и за производството, според законодателството на издаващата страна.

Лимитът от 70 евро се ползва за санкцията плюс всички зародили административни разноски. И това предписание обаче има изключения – да вземем за пример дължимите санкции в Австрия се дължат от предел от 25 евро плюс административните разноски.

Глобите се ползват в цяла Европа

В случай че не платите санкцията, до момента в който сте в страната, където е осъществено нарушаването, може да получите писмо по пощата на последния прочут ваш адрес. Ако непринудено не преведете желаната сума по посочената в писмото сметка, тогава актът, с който е наложена санкцията, се изпраща до способния областен съд по местоживеене в България.

Образува се частно наказателно дело и настояването за признание и осъществяване на санкцията се гледа в намерено съвещание. Описаната процедура е по силата на Закона за признание, осъществяване и изпращане на решения за конфискация или лишаване и решения за налагане на финансови наказания (ЗПИИРКОРНФС).

Между другото, страните от Европейски Съюз ползват друга поредност във връзка с налагането на санкции. Ниредландия да вземем за пример нормално изпраща санкциите на немските пътни извършители на своя територия непосредствено до способената Федерална работа на правораздаването в Германия, до момента в който други страни са по-сдържани. Глоби от страни отвън Европейски Съюз (например Англия, Норвегия, Лихтенщайн, Швейцария) не могат да бъдат изпълнени в Германия.

 istock istock
Защо си коства да плащаме санкциите

Обикновено е във ваш интерес да платите санкцията. Защото пътуващите с отворени санкции от чужбина може да се сблъскат с неприятна изненада на идната си почивка в същата страна.

Глобата може да бъде наложително събрана в чужбина, да вземем за пример когато почиващите попаднат на пътна инспекция. Неизправните платци могат да бъдат видяни и по време на паспортна инспекция на летище.

Глобите от другите страни имат друга отминалост. В Италия санкциите изтичат по отминалост след пет години, а в Испания – след четири.

Между другото, в случай че платите санкцията бързо, доста страни ще ви създадат огромни отстъпки. В взаимозависимост от страната и типа на пътното нарушаване са вероятни отстъпки до 50 %. Особено великодушни са Франция, Англия, Гърция, Италия, Словения и Испания.

Пазете се от частни компании за събиране на задължения

Бизнесът със събиране на задгранични санкции посредством юристи, нотариуси или частни компании за събиране на задължения процъфтява. Много извършители след това са принудени да платят, най-много с високи спомагателни такси в интерес на юристи и компании за събиране на задължения.

Важно е да знаете, че единствено управляващите имат право да събират полицейски санкции и парични санкции за пътни нарушавания.

 istock istock
Специфични особености на страната

Шофьорите в чужбина не би трябвало да заплащат повече за пътни нарушавания от локалните поданици. Ако установите, че санкцията ви за паркиране е по-висока от публично оповестената за страната, евентуално сте станали жертва на машинация и би трябвало да подадете сигнал.

Бъдете изключително деликатни при паркирането в Хърватия. Най-добре попитайте (два пъти) дали е позволено. Ако получите фиш, по-добре го платете на място. Важно е да пазите всички касови бележки.

В Италия избягвайте да влизате в „ zona traffico limitato “, в случай че нямате особено позволение (например от вашия хотел в остарелия град). Паркирането пред града е по-безопасно. Съветваме ви да бъдете деликатни на тол станциите на изминат сектор – там също може да ви излезе скъпо.

Регистрацията за зоната с ниски излъчвания (LEZ) в Лондон е безвъзмездна и би трябвало да се направи овреме. Обработката може да отнеме до 14 дни. Дизеловите транспортни средства над 1,2 тона би трябвало да бъдат регистрирани, като единствено тези с неприятен клас нездравословни излъчвания подлежат на такса. Леките коли не би трябвало да бъдат регистрирани. Но с цел да избегнете недоразумения и (неоправдани) санкции, целесъобразно е да извършите същото и за по-големи коли като Renault Kangoo или VW Caddy.

 istock istock
Ако се съмнявате, потърсете правна помощ

В случай на неоснователни известия за санкции, комплициране на регистрационния номер, подозрения по отношение на таксата или недоразумения, би трябвало да потърсите правна помощ и – в случай че е належащо благодарение на юрист в страната, където сте на отмора – да подадете несъгласие.

Това се отнася да вземем за пример за претенции за нарушавания при паркиране в Хърватия, които нотариуси и юристи изпращат от Пула, Хърватия. При неплатени такси за паркиране от 10 до 40 евро те изискват до 500 евро спомагателни такси – в това число за правосъдни разходи. Съдът на Европейски Съюз неотдавна откри, че хърватските нотариуси не са упълномощени да вършат това. Хърватските съдилища наскоро също счетоха множеството от адвокатските възнаграждения за несъразмерни.

Всеки, който нарушава разпоредбите в чужбина, несъмнено би трябвало да носи отговорност за това. Но спомагателните такси би трябвало да бъдат пропорционални и да не служат като рентабилен източник на доходи за юристи, нотариуси или частни снабдители на услуги за събиране на задължения.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР