Това прогнозира в интервю за Фрог Нюз политологът Марио Русинов.

...
Това прогнозира в интервю за Фрог Нюз политологът Марио Русинов.
Коментари Харесай

Марио Русинов пред Фрог: Василев и Петков са заплаха за всички партии. Участието им в следващи избори е доста вероятно

Това предвижда в изявление за Фрог Нюз политологът Марио Русинов.

„ При всички положения, в случай че ли такава партия е реалност, то ще има мощно разбъркване в партийната система най-малко в кратковременен проект, само че не изключвам и по-дълготрайно влияние. Без подозрение ще има огромно пренасочване на електорат от всички партии към новата групировка, в това число ГЕРБ, Има Такъв Народ, Демократична България и Българска социалистическа партия. Ако сходна партия съществува ИБгНИ ще имат сериозен проблем с прескачането на четири процентовата преграда “, счита той.

Ето какво още сподели политологът:

Искри прехвърчаха на политическата сцена през последните дни. Могат ли да разместят пионките на идните парламентарни избори?

Последните месеци, а не дни, сме очевидци на остра борба. Спорът за пенсиите, както и аферата, около хипотетичния опит за рушвет на член от Има Такъв Народ, са единствено еманация на задълбочаващи се двустранни процеси.

Това са, от една страна, смяната в поливалентността на партиите. В рамките на сегашната настройка се следи не просто другарски огън, а война на всеки против всеки. Обезсмисли се забележимото единение на част от партиите и това неизбежно ще носи електорален пасив за част от тях - най-много по посока Има Такъв Народ. Всъщност последните реализираха сгъстяване на най-верния си електорат и отбиване на част от мекия и среднотвърдия електорат. Вероятно това ще докара и до смяна, само че не радикална, в изборните им листи на идващите избори и преорентиране на част от членовете им към други партии.

Същевременно върви развой на основаване на нова партия или политически план - този на служебните министри Асен Василев и Кирил Петков. Към този миг присъединяване им на последващи избори под някаква форма е много евентуално. Поради механически аргументи несъмнено това ще стане посредством мандатоносител - към този момент записана партия.

Какво имат и какво нямат актуалните министри - Без подозрение те се употребяват със изчерпателен (catch-all) модел и привилегированата позиция на гневни съперници на корупцията и носители на технократски метод. Като такива те са опасност за всички партии. Същевременно не би трябвало да се подценява неналичието на локални структури и фрагменти (които към този миг те мъчно биха имали, въпреки и всевъзможните клюки по въпроса), както и вероятността да бъдат под прицел от другите медийни кръгове. При всички положения, в случай че ли такава партия е реалност, то ще има мощно разбъркване в партийната система най-малко в кратковременен проект, само че не изключвам и по-дълготрайно влияние. Без подозрение ще има огромно пренасочване на електорат от всички партии към новата групировка, в това число ГЕРБ, Има Такъв Народ, Демократична България и Българска социалистическа партия. Ако сходна партия съществува ИБгНИ ще имат сериозен проблем с прескачането на четири процентовата преграда.

2. Да чакаме ли ново нареждане на политическите обединения?

При хипотезата, че се явяват същите партии, то разбъркването ще има сред първия и втория сега, само че в последна сметка това няма да има изключително значение, защото достигането на управническа формула ще е все по този начин комплицирано.

При хипотезата за към този момент упомената нова партия, то има действителен късмет за съществено разбъркване на партиите включително и изненади в първите три места.

3. Ако се резервира същата настройка на силите в 47-мия парламент, какъв е шансът да имаме постоянно държавно управление?

Пътят към постоянно държавно управление при тази настройка е изключително бодлив. Престрелката от последните месеци сред до момента мислените за „ естествени “ съдружници партии Има Такъв Народ, Демократична България и ИБгНИ доближи точка, от която няма връщане обратно. Същевременно коалиция с някоя от партиите на статуквото ще са извънредно токсични, за която и да е от тези обединения, а пък необятна коалиция сред социалистите, ГЕРБ и Движение за права и свободи наподобява освен невероятна, само че и основателно би довела до публично неодобрение.

4. Как ще повлияят на „ Изправи се БГ! Ние идваме “ новите разкрития и абсурдът сред Татяна Дончева и „ ИТН “?

Вече се започнаха стъпки от представители на парламентарната група на ИБгНИ, които сочат, че разцеплението е почнало. Новосформираното съдружие на остатъка от Отровното трио и Мария Капон е образец за това. Не бива да се не помни, че още в първите дни на предходния парламент Николай Хаджигенов и Татяна Дончева размениха остри думи и връзките им са обтегнати още оттогава. В подобен смисъл разцеплението е въпрос на време.

Ако ИБгНИ се разделят, то мъчно биха били част от законодателния живот. Неофициални източници настояват, че Капон е финансовият мотор зад партията, а въпреки всичко известността на групировката идва по линия на някогашния омбудсман Мая Манолова и пиперливия език на Татяна Дончева. В общи линии, коства ми се, че подхващат формула за неуспех.

5. Как ще коментирате хаоса, който се сътвори в пленарна зала към актуализацията на бюджета и по-специално към повишението на пенсиите?

Цялата история с пенсиите се трансформира в една популистка дрънканица, в която даже самите депутати не бяха доста сигурни защо гласоподават. Все отново раздаването на пари преди избори е запазена марка на Политическа партия ГЕРБ. Дали ще има сериозен резултат е рано да се каже, само че тактиката е ясна и преди е работила. Друг е въпросът до каква степен са законни такива старания.

6. Откривате ли притежател на коренна смяна измежду актуалните политически субекти?

Струва ми се, че изпуснахме исторически късмет за смяна на партийната система. Макар да започнаха процеси на пречистване на системата, то коренната смяна можеше да се случи единствено през кадрова смяна в основни органи за следствие на корупцията, които да действат без значение от и отвън виталния цикъл на Народното събрание. Такива позиции са ръководителя на ДАНС, ръководителя на КПКОНПИ, членове на Висш съдебен съвет, основния прокурор и така нататък Въпреки че сега огромна част от партиите са възприели, съгласно мен, верни позиции по-важни въпроси, наподобява нямат потенциал да донесат смяна на този стадий.

7. Какъв е шансът Борисов да се изправи против Радев на президентските избори?

С оглед на процесите на ерозия при ГЕРБ ми се коства малко евентуално Бойко Борисов да взе участие в президентска конкуренция. Все отново във времена на рецесия партийният водач би трябвало да следи структурите си още по-отблизо, което ми се вижда несъвместимо с президентска позиция. Още повече това е голям риск, тъй като, в случай че Борисов загуби от Радев, това ще делегитимира ГЕРБ извънредно доста. По-скоро ГЕРБ биха заложили на фигура като Даниел Митов или Томислав Дончев за президентската конкуренция.

Интервю на Веселка Иванова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР