Това правителство съществува, за да свърши няколко основни неща за

...
Това правителство съществува, за да свърши няколко основни неща за
Коментари Харесай

Асен Василев: Заслужава си кабинетът да продължава, има резултати

Това държавно управление съществува, с цел да свърши няколко съществени неща за България – присъединение към Шенген, Еврозоната, да се отпуши бизнес средата по този начин, че да тръгнат вложенията, да се покачат приходите на хората, следва ни влизане в Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Всеки един ден, всеки един час, всеки един текст е борба. Заслужава си кабинетът да продължава, до момента в който той създава резултати.

Това съобщи финансовият министър и съпредседател на „ Продължаваме промяната “ Асен Василев по Българска национална телевизия.

Василев акцентира, че кабинетът съществува макар политическото опълчване, тъй като най-малко от тяхна страна има цели, които са по-важни от тяснопартийните. „ Отношенията не са кой кого поддържа в някаква борба. Това, което мен ме интересува, е, когато създадем бюджет, той да бъде добър за хората, за България и за бизнеса “, сподели той.

Финансовият министър заяви, че се работи по проектобюджета за 2024 година в няколко разновидността. „ Бюджетният недостиг на начислена основа предвиждаме да е 3%, на касова основа – 2,5% недостиг “, добави той.

Василев уточни, че се чака инфлацията да падне под 4 – 5%.

Пенсиите ще се осъвременят по Швейцарското предписание и ще има към 10% растеж. За учителите ще има нарастване със 125% от междинната работна заплата. „ Инвестициите в обществената система са много положителни “, означи министърът на финансите, като добави, че Бюджет 2024 година е насочен към напредък.

Той акцентира, че общата финансова логичност, която следват в последните няколко години, дава много добър резултат, че трудът би трябвало да бъде добре обезщетен и че няма по какъв начин да станем по-богати, в случай че държим заплатите ниски. „ За да сме богати, би трябвало да вдигнем заплатите “, безапелационен е Василев.

Финансовият министър изясни, че това, към което се стремят, са добре платени работни места, по тази причина са подготвени да поддържат бизнеса това да стане.

Според него българите схванаха, че няма нищо ужасно обвързвано с Еврозоната и с еврото, само че ще продължат и с разяснителната акция. „ Ние сме вързани за дойче марката, по-късно за еврото. Ние нямаме лична парична политика, не се е променял курсът по отношение на еврото и по тази причина е по-добре да участваме във вземането на решенията. Лихвите ще паднат. В момента ние имаме по-висока награда, защото не сме го приели “, сподели още Василев и посочи, че има 6 месеца преди и 6 месеца след приемане на еврото, в които хората ще могат да заплащат и в евро, и в лв..

Той добави, че приготвят и държавната администрация.

Попитан дали ще има коледни надбавки за пенсионерите, министърът на финансите отговори, че има 12% трайно нарастване на пенсиите, което е доста повече от това да се заложи коледна надбавка декември месец. „ Политиката е трайно нарастване, а не надбавки. Залагаме трайно нарастване на пенсиите и следващата година “, разгласи той.

Василев заяви и че бюджетът за просвета е повишен с над 50%. Според него, обаче, е значимо по какъв начин се разходва и защо бюджетът, както и дали зад него стои трайна активност. „ Пуснахме изследване към всички 3600 читалища. Да ни кажат всичко, което се е случило в тях като активност. 400 читалища споделиха, че не са правили нищо – те получават тъкмо толкоз пари, колкото тези, които имат по 5 танцови сформира и хора, които ги провеждат. Има хора, които с никакви пари вършат чудеса и те би трябвало да бъдат подкрепени, а има и хора, които получават едни пари, врътнали са ключа на читалището и то не работи “, разяснява той.

Финансовият министър уточни и че данъчната политика остава с настоящите данъчни ставки, като означи, че „ има тук там изсветляване и стягане “.

Василев съобщи, че Национална агенция за приходите е събрала към 16% повече налози, в сравнение с предходната година. „ Лукойл “ си заплаща налозите в този момент, а не следващата година. Очакваме от „ Лукойл “ над 400 млн. лева налог “, сподели още той.

По думите му, на 14 ноември ще стане ясно дали „ Газпром “ ще си платят. „ Има едно-единствено изявление на шефа на „ Газпром “, който споделя, че са задоволително богата компания и те не се тормозят от нищо “, цитира Василев.

Той акцентира, че дългът към Брутният вътрешен продукт се чака да продължи да пада до края на годината, като следващата година се чака да сме в тези параметри – 22-23%.

Във връзка с анулираното машинно гласоподаване на първи тур на локалните избори, финансовият министър сподели: „ Заместник-министърът на електронното ръководство оторизира машинното гласоподаване. Пет пъти правихме избори и доколкото знам са подписвани от заместник-министъра. “

По отношение на изказванията на министъра на електронното ръководство Александър Йоловски, който е под защита, че му е оказван напън от съпредседателя на Политическа партия Кирил Петков, Василев отговори: „ Не съм си приказвал с него изобщо, защото не съм го виждал, само че това, което чух обществено, мощно ме озадачи. Говори се за някакви 600 млн., бюджетът на МЕУ е 66 млн. лева Такива нелепости съм чул през годините, казани от всевъзможни хора. Има си органи за тази цел. МФ не е проверяващ орган. “

В умозаключение той сподели, че би следвало да може да гласоподава на балотажа, защото е подал документи за изтриване на въпросния адрес, както и че е спазил в период закона.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР