Това прави по около 150 милиона лева годишно, изчисляват от

...
Това прави по около 150 милиона лева годишно, изчисляват от
Коментари Харесай

Размах: Похарчили сме 2 млрд. лева за нещо, дето го няма

Това прави по към 150 милиона лв. годишно, пресмятат от Българската стопанска камара.

През 2011 година е основан и Съвет за електронно ръководство, в който влизат тогавашният министър председател Бойко Борисов, министъра на финансите в неговия кабинет Симеон Дянков, вътрешният министър Цветан Цветанов и неговите сътрудници Томислав Дончев и Ивайло Московски.

Идеята е да повторим опита на Естония, където внедриха електронна персонална карта през 2001 година и с нея жителите имат достъп до всички услуги-включително банки, комунални заплащания и даже билети за паркиране. За това Естония е похарчила 25 милиона евро.

През 2016 година българските служители оферират 2900 електронни услуги, само че 87% от тях са „ първоначални “ и едвам 13% са „ сложни “. И тези услуги, колкото и да са малко и незадоволителни, се оферират от едвам 19% от администрациите в страната.

За съпоставяне естонското държавно управление предлага на жителите си над 5000 електронни услуги, множеството от които са „ сложни “. Данните са трагични за България.

Например всеки трети административен указател се поддържа единствено на книжен притежател. Или това, че броят на принтерите в държавната администрация пораства съвсем три пъти по-бързо от броя на сървърите. Днес, в 2017 година администрацията желае от жителите в България 5985 типа документи или удостоверения на хартия.

Средностатистическият българин отделя 453 часа годишно, с цел да приготви и заплати налозите си. За да стартирате бизнес у нас, са ви нужни минимум 23 дни, а за включване в ЕРП-мрежа ще ви трябват 262 дни. Това е ситуацията с електронното държавно управление в България. Парите са изхарчени, само че е-услуги няма. И евентуално няма да има в идващите години. А харчовете ще не престават. В това можете да сте сигурни.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР