Това обясни министърът на образованието проф. Николай Денков, който говори

...
Това обясни министърът на образованието проф. Николай Денков, който говори
Коментари Харесай

Училищата ще затварят при „тъмночервено“, детските градини ще работят до последно


Това изясни министърът на образованието проф. Николай Денков, който приказва пред депутатите през днешния ден по гледище на „ Демократична България “ по отношение на началото на образователната година и коронавирус рецесията.

Имаме желанието оптимално дълго да се образоват децата в присъствено образование, акцентира няколко пъти проф. Денков. Той обаче направи ангажимента, че епидемията бързо напредва и към средата на септември евентуално обстановката ще е по-усложнена. По тази причина най-рано към 5 септември МОН ще има нужната ориентировка по какъв начин ще започва новата образователна година.

В последния миг ще се изчистят и съответните ограничения за началото на образователната година. Трябва да има надеждни данни, с цел да могат да се възнамеряват дейностите, а това са най-малко две седмици авансово. Никой не може да предскаже за интервал за повече от две седмици какво ще е развиването на епидемията, сподели министърът.

Към момента са създадени 4 сюжета за процес на събитията и съответните дейности в просветителната система.

" При зелен сюжет със заболеваемост по-ниска от 100 на 100 000 души и при жълт сюжет, от 100 до 250 на 100 000 заболеваемост, образователните заведения ще работят, спазвайки инструкциите на МОН и Министерство на здравеопазването.

Първи към отдалечено образование ще минават учениците от 8 до 12 клас при постигане на аления сюжет /над 250 на 100 000/ или тъмночервения от над 500 на 100 000 инфектирани. След тях ще идва редът на децата от 5 до 7 клас, а най-малките от 1 до 4 клас в това число ще учат онлайн единствено в краен случай, увери Денков.

" В червен сюжет учебните заведения работят по график за прекосяване в електронно образование. Ако има пурпурен сюжет над 500 на 100 000 инфектирани, всички отиват на онлайн образование ", изясни министърът. Чак тогава ще бъдат затворени и детските градини. Ако броят на инфектирани възпитаници и личен състав в присъственото образование засегне повече от една паралелка, тогава шефът на учебното заведение предлага на министъра на образованието прекосяване към отдалечено образование.

С ангажимента, че имунизирането би трябвало да бъде непринуден развой, министърът прикани учителите да се имунизират, а родителите да ваксинират децата си над 12-годишна възраст с довода, че по този начин всички ще учат по-дълго присъствено.

По данни на МОН все още са ваксинирани едвам 30% от учителите и 40% от учебните шефове. Организирани са и извършени са над 40 осведомителни срещи в образователните заведения за мотивация за имунизиране на учителите.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР