Това не е питка, а символ на цялата ни любов

...
Това не е питка, а символ на цялата ни любов
Коментари Харесай

Питка с орхидеи за осми март

Това не е питка, а знак на цялата ни обич и признателност към дамите и майките, по тази причина че вършат светът едно по-добро място за всички нас

Необходими Продукти

За питката


● кисело мляко - 400 г
● прясно мляко - 1 ч.ч. + 100 мл за активиране на маята
● олио - ½ ч.ч.
● яйца - 1 бр.
● квас - 42 г
● сол - 1 с.л.
● захар - 2 ч.л. за активиране на маята
● брашно

За намазване


● жълтъци - 2 бр.
● олио - 2 ч.л.
● прясно мляко - 2 с.л.

За парено тесто


● вода - 50 мл
● масло - 30 г краве
● пудра захар - 150 г
● нишесте - 1 с.л.
● ванилия - 1 бр.
● брашно - 3 с.л. (препълнени)

За оцветяване на пареното тесто


● сладкарска багра - алена, зелена и жълта, гел

Начин на подготвяне

За подготвяне на украсата: Приготвяме парено захарно тесто, като в касерола кипваме водата с маслото, след което прибавяме брашното и бъркаме, до момента в който стартира да се отлепва тестото от дъното. Оставяме добре да изстине, след което го омесваме с пресятата пудра захар, нишестето и ванилията.

Изработване на орхидеи от парено тесто: Разточваме на фино пареното тесто и изрязваме с подготвени железни резци за орхидеи, след което ги щамповаме със силиконови форми за орхидеи, с цел да се получи лек релеф по листенцата.

Част от тестото го използваме за дръжките и листата на орхидеите. Залепваме обособените елементи на орхидеите, след което ги оставяме да изсъхнат. Изсъхват за към 2 дни на стайна температура, след което с подобаващи четчици и три разнообразни цвята гел бои ги оцветяваме.

За оформяне на питката: В дребна купичка слагаме 100 мл. топло мляко, 2 ч.ч. захар, 42 г хлебна квас и 2 с.л. брашно. Разбъркваме хубаво и оставяме маята да се задейства. В подобаващ съд слагаме двете млека, затоплени, задействаната квас, 1 бр. яйце, ½ ч.ч. олио, 1 с.л. сол.

Месим приблизително меко тесто и оставяме да втаса на топло 20 минути. След приключване на минутите отделяме половината тесто за кифличките, а другата половина я разрязваме на три разнообразни части.

Най-голямото парче е за топката в средата. Второто по величина е за розичките към кифличките, а най – дребното парче е за мрежичката.

Половината тесто разточваме върху набрашнена повърхнина на огромен кръг. Разделяме го на 16 равни триъгълници. Намазваме ги леко с олио и ги навиваме от необятната към късата страна. Получените кифли ги нареждаме в намазана с масло тава.

Оформяме топка и я обличаме с разточено и разрязано с валяк за мрежичка тесто, като слагаме готовата топка в средата. Останалата част от тестото разточваме на дълъг правоъгълник, навиваме от към дългата страна на руло.

Режем рулото на дребни трапецовидни форми. Нареждаме ги в празните пространства сред кифличките. Покриваме с забрадка питката и я оставя да втаса на топло. Разбиваме двата жълтъка с прясното мляко и олиото.

Намазваме отмерено втасалата към този момент питка. Печем я в едва загрята фурна на 200 градуса. След като е подготвена опечена питката, я оставяме да изстине, след което нареждаме готовата декорация.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР