Това наистина е забавен рекорд, който, както се оказва ще

...
Това наистина е забавен рекорд, който, както се оказва ще
Коментари Харесай

Испанско село гласува за 26 секунди, това е рекорд, но страната е в политическа безизходица

Това в действителност е занимателен връх, който, както се оказва ще може да бъде усъвършенстван в скоро време - в случай че се стигне до следващи предварителни избори, което напълно не е изключено.

Испания изпадна в политическа неустановеност, откакто десницата и левицата не съумяха да намерят явен път за сформиране на държавно управление, макар че опозиционната Народна партия завоюва най-вече места в Народното събрание, написа в. " Файненшъл Таймс ".

Безизходицата оставя четвъртата по величина стопанска система в Европейски Съюз в неопределеност и отваря вратата за седмици или месеци на комплицирани договаряния за съставянето обединения - или повторни избори, както се случи през 2015-2016 година и 2019 година

Пренебрегвайки възможностите, министър председателят социалист Педро Санчес оказа задоволителна опозиция, с цел да попречи на Национален парк на Алберто Нуньес Фейхоо да си обезпечи консервативно парламентарно болшинство в съюз с крайнодясната партия " Вокс ".

Въпреки че партията на Санчес се показа по-добре от прогнозите на социологическите изследвания и завоюва две места повече, в сравнение с през 2019 година, той не съумя да реализира безспорното болшинство, належащо за встъпване в служба, даже с поддръжката на досегашните си съдружници.

Въпреки това ликуващият Санчес съобщи пред поддръжниците си пред централата на партията си, че " реакционният блок на Народната партия и Вокс е надвит ".

Фейхоо съобщи, че е спечелил, само че с каменна физиономия моли да му бъде разрешено да сформира държавно управление, защото неговата партия е най-голямата в конгреса. " Ако партията с най-вече гласове в Испания не може да ръководи, тогава единствената опция е невъзможност, която не е от изгода за Испания, не е от изгода за интернационалния ни авторитет или за сигурността на вложенията ", сподели Фейхоо.

По време на акцията обаче Санчес уточни, че няма да даде опция на Национален парк да сформира държавно управление на малцинството.

Новите парламентарни пактове ще се появят единствено вследствие на напрегнати договаряния сред най-големите партии и две разнообразни групи евентуални съдружници измежду фрагментираната маса от дребни районни групи в Испания.

Но нито една от най-вероятните констелации не носи на Национален парк или на социалистите 176 места, нужни за болшинство в 350-местния конгрес.

Резултатът отрежда евентуално основна роля на " Заедно за Каталуния " - твърдолинейна сепаратистка партия със седем места, която би могла да направи сложна договорка, с цел да даде гласовете си на Санчес.

Позицията на Фейхоо се усложнява от обстоятелството, че евентуалният му сътрудник " Вокс " е твърдо срещу - и желае да забрани - сепаратистките политически партии, заради което е мъчно да си представим, че някоя от тях ще се причисли към закостенял алианс.

Ако нито Фейхоо, нито Санчес не съумеят да реализират болшинство, испанците ще би трябвало да гласоподават на нови парламентарни избори, които ще са шестите за последните осем години.

Лидерът на " Вокс " Сантяго Абаскал, чиято партия завоюва 19 места по-малко, в сравнение с през 2019 година, упрекна Национален парк, че демотивира гласоподавателите, като се държи по този начин, като че ли успеха е сигурна - и разкритикува Фейхоо, че не се е явил на спор през последната седмица на акцията.

" Някои продаваха мечешката кожа, преди да са отишли на лов, а това има ясни последствия във връзка с демобилизацията ", сподели Абаскал.

" Вокс " обещаваше да показа на съдружното държавно управление отричането на провокираното от индивида изменение на климата, опълчването си на мюсюлманската имиграция, оспорването на концепцията за принуждение, учредено на пола, и желанието си да се откаже от закон, който утвърждава правата на ЛГБТ+.

След броене на 100 % от гласовете Национален парк завоюва 136 места, социалистите - 122; " Вокс " получи 33 места, а " Сумар " - нова лява група, която ще се причисли към коалиция със Санчес - 31 места.

51-годишният Санчес свика предварителните парламентарни избори, откакто партията му претърпя съкрушително проваляне на общинските и районните избори в края на май, залагайки на това, че ще се показа по-добре през юли, в сравнение с в случай че изчака до предстоящата дата на изборите през декември.

Според социолозите той е спечелил някои колебаещи се гласоподаватели в последните дни на акцията с предизвестията си, че възможна коалиция на НП-Вокс ще върне страната от 2023 година назад към " 1973 година ".

Други обявиха, че Национален парк се е провалила, защото 61-годишният Фейхоо е съсредоточил отрицателната си акция върху рецензията си на " санчисизма ", който той дефинира като верую на " лъжата, операцията и гадостта ", и не е предложил позитивна визия за Испания.

Фейхоо също по този начин насочи остри нападки против противоречивите политически съюзи на Санчес с подкрепящите независимостта партии от Каталуния и Страната на баските, които разрешиха на министър-председателя да встъпи в служба през 2018 година и след това да одобри знакови законодателни промени.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР