Това може да звучи зловещо или воайерско-извратено, но подобни услуги

...
Това може да звучи зловещо или воайерско-извратено, но подобни услуги
Коментари Харесай

Докторът, който излъчва на живо човешки аутопсии

Това може да звучи злокобно или воайерско-извратено, само че сходни услуги са средство, с което фамилиите на неотдавна умрелите могат да получат отговорите, които търсят

Проследяването онлайн на аутопсията освен дава на околните информацията, която търсят, само че също им оказва помощ да се помирят със гибелта, да се оправят със загубата си (снимка: CCO Public Domain)

Кърваво онлайн видео демонстрира доктор, който разрязва скалпа на човешки мъртвец, отлепва кожата обратно, прорязва черепа и отстранява мозъка. Той подвига мозъка нагоре, с цел да може камерата да го покаже от близко, като от самото начало изяснява процеса – пред онлайн публика. Лицето на натрупа е покрито с забрадка. Вътрешността на черепа наподобява толкоз празна, че към този момент не наподобява като да е част от човек. Зрители разясняват и задават въпроси.

Това е архивен запис от януари 2019 година, оповестен на уеб страницата Autopsy.Online – учебен план, управителен от Центъра за аутопсия в Чикаго. Центърът е учреден от патологоанатома Бен Марголис – лекарят, направил отстраняването на мозъка.

Всъщност Марголис предлага на клиентите си – нормално членовете на фамилията на умрелия – една нормална услуга, добре позната в 21 век – аутопсия на тялото на умрелия непосредствен. Но Марголис им предлага и освен това – да запише или излъчи онлайн аутопсията. И мнозина, споделя той, одобряват офертата. Хората желаят отговори на своите въпроси и виждат отлична опция да ги получат.

В търсене на отговори

Живото предаване на процеса на аутопсия на мъртво тяло може да звучи злокобно или воайерско-извратено. Но Марголис вижда този жанр услуги като средство, с което фамилиите на неотдавна умрелите могат да получат отговорите, които търсят. Да проследят онлайн аутопсията освен им дава информацията, която търсят, само че също им оказва помощ да се помирят със гибелта, да се оправят със загубата си.

„ Семействата идват при нас, с цел да схванат какво се е случило ”, сподели Марголис пред изданието Futurism. Той основава Центъра за аутопсия в Чикаго през 2010 година Архивирането на аутопсии посредством фотоси или видеозаписи е постоянно срещана процедура. Но едвам през януари 2017 година Марголис си разрешава за първи път да излъчва онлайн, привързвайки GoPro камера към главата си и давайки на феновете първокласна позиция „ от близко ” към процедурата. Паралелно с това той изяснява всяка стъпка.

„ При други видеозаписи на аутопсия камерата е на няколко метра от тялото и тя дава далечна вероятност ”, споделя Марголис, „ а индивидът работи далеко – не знаете къде да гледате ”. С камера на главата той демонстрира всичко напълно от близко. По неговите думи, този метод е „ потапящ ” и разрешава и най-голямото любознание да бъде задоволено.

Записи за наново гледане

Макар че излъчването онлайн е ангажиращ план, Марголис влага още повече старания в друго – редактирани видеоклипове, които трансформира в просветителни запаси. За да демонстрира видеоклипове от центъра за аутопсии в Чикаго, Марголис е основал приложение в платформата Autopsy.Online, къдто се гледат записи с анотации от аутопсия.

Крайната цел на Марголис е да приключи виртуална „ карта на тялото ”, където феновете могат да кликнат върху част от тялото и да гледат видеоклип на този съответен орган, по какъв начин се изважда и по какъв начин се изследва – запас, който, съгласно доктора, е изключително скъп за студентите.

Що се отнася до мненията, които се появяват в живото предаване, Марголис споделя, че те значително са позитивни. Понякога има „ тролове ”, които се изричат жестоко, само че множеството хора се ангажират с проявления материал по градивен метод.

„ Това не е нещо неправилно, това е човешкото тяло ”, сподели Марголис. „ Всички имаме такова и е забавно ”.

Дискретност

„ Това е част от въпроса: по какъв начин говорите за гибелта? Положих старания да бъда внимателен ”, споделя Марголис. Той е забранил да се вършат смешки по адрес на проявлението или даже на въпросите на други хора, даже в случай че отговорът наподобява явен за някои. „ Ако задавате въпрос, няма проблем. Колко прелестно, че можете да попитате! Ако сте подготвени да узнаете какво е мъртвият, тогава преподавайте. Помогнете на някого да узнае, изградете позитивно отношение ”.

Въпросът за дискретността, поверителността и неприкосновеността е огромен. Марголис споделя, че един път е имал 1 милион души, гледащи онлайн във Фейсбук – доста очи, наблюдаващи разрязването на тяло на нечий умрял член на фамилията.

„ Основните правила, свързани с аутопсиите онлайн, са правилата да спазвате желанията на околните и да гарантирате персоналната цялост на умрелия и неговото семейство ”, сподели експертът по здравна нравственос в Baylor College – Ейми Макгуайър. „ И би трябвало да се отнасяте към тялото с почитание ”.

Марголис поставя старания, с цел да резервира анонимността на труповете. Преди да стартира да записва, той прикрива лицето на умрелия, както и всевъзможни разпознаваеми маркировки като татуировки по тялото. Той също по този начин в никакъв случай не разкрива възрастта на индивида или други персонални данни.

„ Трябва да го създадем по етичен метод и да дадем опция на фамилията да следи умерено ”, споделя Марголис.

Докторът вижда тези стъпки за анонимност като позитивен знак, само че също по този начин означи, че е значимо да се подсигурява, че записите се употребяват единствено за просветителни цели.

Деликатност

„ Аутопсията нормално се случва, когато сме подозрителни за повода за гибелта, а това постоянно включва персонални или чувствителни житейски истории ”, споделя Брендън Парънт, биоетик от Университета в Ню Йорк. В тази връзка Марголис споделя, че прекарва повече от час, с цел да опознае членовете на фамилията, които се обръщат към него за аутопсии, преди да обмисли опцията за видеозапис или лъчение онлайн. В неговите формуляри за единодушие има обособени чекбоксове, които желаят позволение да вършат фотоси, видеозаписи, лъчение онлайн или допускане на студенти в стаята.

Дори и роднините да са съгласни, Марголис въобще не излъчва видеоклипове или излъчвания онлайн, в случай че умрелият е дете или в случай че казусът включва интензивно престъпно следствие, да вземем за пример за обвинен в ликвидиране.

Аутопсия за живите

Но за тези, които са съгласни да се прави запис или предаване онлайн на аутопсията, Марголис споделя, че вижда жеста им като подарък и метод да построи „ завещание ”, сходно на даряването на орган или предаването на тялото в интерес на науката.

„ Това, което се случва в болничното заведение, е спирането на връзката, на връзките. Ако има някакъв метод за хората още веднъж да дадат живот на този свят, това е значимо за тях ”, споделя Марголис. „ Това е като даряването на органи – те желаят обичаните им хора да имат още живот или да дадат още живот. Това е значимо. Всичко, при което гибелта не е безрезултатна, е прелестно за тях ”.

Марголис споделя за случаи, при които аутопсията е разкрила значими данни за генетични положения или е помогнала да се дефинира дали живите родственици могат да наследят положения като Алцхаймер. Въоръжени с тази информация, живите могат да продължат да задават по-правилни въпроси и по-ефективно да се погрижат за себе си и околните си.

„ Аутопсията е постоянно за живите ”, споделя Марголис.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР