Това лято съюзниците от НАТО ще бъдат изправени пред сериозна

...
Това лято съюзниците от НАТО ще бъдат изправени пред сериозна
Коментари Харесай

Битката за НАТО: Кои са претендентите да оглавят най-мощният военен съюз в света

Това лято съдружниците от НАТО ще бъдат изправени пред сериозна алтернатива или пък пред предупреден избор - време е за нов общоприет секретар на най-големия боен алианс в света.

Понастоящем длъжността общоприет секретар на НАТО се заема от 2014 година от Йенс Столтенберг - някогашен министър председател на Норвегия. Неговият мандат бе удължаван към този момент три пъти, като за последно това стана през юли предходната година.

По разпоредбите на съюза всяка страна членка е длъжна да отделя 2% от своя Брутният вътрешен продукт за защита, само че някои страни към момента не могат да доближат тези равнища, а други пък надвишават тези проценти. По традиция най-голямото финансиране на НАТО идва от Съединени американски щати . Неотдавна Доналд Тръмп освен предизвести, че няма да отбрани страните, които не са изпълнили задачата на НАТО за разноски за защита от 2% от Брутният вътрешен продукт, в случай че бъдат нападнати; той заплаши, че ще насърчи Русия " да прави каквото си желае " с тези страни.

Как става изборът на началник на НАТО

Генералният секретар на НАТО се назначава посредством неофициални съвещания сред страните членки, които предлагат претенденти за поста. Той се избира за четиригодишен мандат, който при нужда може да бъде продължен. До в този момент длъжността на началник на Алианса постоянно е била заемана от европеец . Военният началник, Върховният съюзен командващ в Европа, постоянно е бил американец .

 Съгласно разпоредбите на НАТО генералният секретар се избира с единогласие от всички 31 страни. Всеки претендент за поста би трябвало да премине и през " цедката " на Турция и Унгария, които през последните месеци усложняват доста процесите по разширението на военния съюз.



Фаворитът и останалите спрягани претенденти
 
 Николай Денков и Марк Рюте Марк Рюте/БТА

Неотдавна осведомителната организация Агенция Франс Прес разгласи, че след изследване измежду дипломати от страните членки на НАТО е стигнала до заключението, че Марк Рюте е любимец в тазгодишните избори за общоприет секретар на НАТО. Той изпреварва доста другите възможни кандидати.

Подкрепа за отиващия си нидерландски министър председател Рюте към този момент дадоха Германия, както и Франция, Англия и Съединени американски щати . " Съединените щати потвърдиха пред съдружниците в НАТО вярата, че господин Рюте би бил отличен общоприет секретар “, сподели представителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби късно в четвъртък.

Някои от подкрепящите Марк Рюте страни не крият, въпреки и импровизирано, че още от предходната година водят с него диалози по въпроса. Турция обаче слага условия за одобрение на кандидатурата на нидерландския министър-председател. По-специално Анкара желае Рюте да подсигурява неутралитет във връзка с Гърция и Кипър, с които Турция има дългогодишни териториални разногласия, заяви Bloomberg, базирайки се на свои източници. Също по този начин се знае, че Унгария има дългогодишни различия с нидерландския министър председател.
 
 Клаус Йоханис Клаус Йоханис/Gulliver/Getty Images

На този декор Румъния се готви да номинира за началник на НАТО своя президент Клаус Йоханис - една кандидатура, за която също се приказва от дълго време. Късно в четвъртък бе обявено, че нашите съседи са уведомили съдружниците от Алианса, че имат намерение да предложат Йоханис за общоприет секретар, потвърдиха за румънския новинарски уебсайт Хотнюз публични източници. Румънската президентска администрация към този момент не е коментирала тази информация.

От основаването си през 1952 година НАТО в никакъв случай не е бил управителен от жена. Заявка за упоритост да промени това даде още през предходната година естонската премиерка Кая Калас , която разгласи, че се интересува от опцията да поеме най-високия пост в НАТО.

 
 Кая Калас Кая Калас/БГНЕС
Симпатичната русокоска е водещ критик на Русия в Европейския съюз и НАТО и упорства за по-всеобхватни проекти за отбрана на трите балтийски републики от Алианса, които граничат с Русия - Естония, Латвия и Литва. Дипломати от НАТО обаче обявиха, че тя може да бъде възприета като прекомерно нападателна от някои членове на западния защитителен съюз. Кая Калас е щерка на някогашния естонски министър председател Сим Калас, а фамилията й е било депортирано в Сибир по време на Втората международна война , където баба й и майка й едвам оцеляват.
 
 Крисянис Каринс Крисянис Каринс/БГНЕС

И още една кандидатура от района - министърът на външните работи на Латвия Крисянис Каринс съобщи пред Агенция Франс Прес, че е " подготвен " да наследи Йенс Столтенберг отпред на НАТО, като прикани членовете на алианса да търсят идващия началник.

" Ако има интерес, аз бих бил подготвен и мисля, че имам опит и избрани качества и умения, които бих могъл да принеса на масата ", съобщи Каринс, някогашен министър-председател на страната си, след среща на НАТО в Брюксел в края на предходната година.



Кандидатурите от Прибалтика обаче рискуват прекалено много да изострят напрежението с Русия .
 

 Мете Фредериксен Мете Фредериксен/БГНЕС

46-годишната премиерка на Дания Мете Фредериксен също е измежду спряганите имена за правоприемник на Йенс Столтенберг. Миналата година тя имаше среща с Байдън и ръководителя на Централно разузнавателно управление на САЩ по време на пътешестване до Вашингтон, което някои медии разтълкуваха като " изявление за работа ".

Дания е считана за мощен бранител на поддръжката на НАТО за Украйна без политическия багаж на страните, ситуирани на източния фланг. Но военният бюджет на страната, възлизащ на 1,38% от Брутният вътрешен продукт, е много под прага от 2%, избран от НАТО.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и, с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР