Това лято издателство „Емас“ ще зарадва почитателите на криминалния жанр

...
Това лято издателство „Емас“ ще зарадва почитателите на криминалния жанр
Коментари Харесай

Слънчева буря от Оса Ларшон – награден крими-дебют за пръв път на български

Това лято издателство „ Емас “ ще зарадва феновете на престъпния род с ново попълнение към листата с надарени скандинавски създатели – за първи път на български излиза „ Слънчева стихия “ от шведката Оса Ларшон, чиито книги от „ Ди Цайт “ назовават „ дребни чудеса “. Със „ Слънчева стихия “ се слага началото на поредност случаи, а в центъра им е адвокатката Ребека Мартинсон.

„ Биде вечер, биде утро, ден първи. “
Смразяващо начало на вцепеняващ разказ, първият на известната през днешния ден Оса Ларшон, който ѝ донася влиятелната премия на Шведската академия на престъпните създатели за книжовен дебют и я трансформира в интернационална литературна сензация. Книгите ѝ към този момент са преведени на повече от 20 езика.
Полярна нощ в далечния шведски Север. Оскверненото тяло на млад свещеник лежи върху пода на църквата, която самичък е основал. А в черното небе над дребния град висят яркоцветните спирали на Северното зарево...
Сана Страндгорд, сестрата на харизматичния евангелистки свещеник, има злощастието да го открие и бързо попада на челното място в листата със обвинени на нетърпеливите да разрешат случая проверяващи. Убитият е бил значима персона в Коруна, построил от основи внушителната черква и привлякъл голям брой почитатели... или членове на фетиш?
Отчаяна и лабилна, Сана търси помощ от отчуждената си другарка Ребека Мартинсон – към този момент сполучлива адвокатка в огромна адвокатска фирма в Стокхолм. Макар и насилствено, Ребека се съгласява да се завърне в Коруна, градчето, което позорно е напуснала преди години, и да стартира лично следствие. Ала бързо схваща, че сенките на предишното не са се разсеяли. Заварва стена от отвращение за подпомагане, като че ли са раздадени указания, едвам функциониращата Сана не е от кой знае каква помощ, а основният прокурор по случая е движен от подмолни политики. Обземат я остарялата виновност и възмущение... Единствен лъч светлина е решителната полицайка, впрегнала вродения си усет в търсене на истината.
Дали обвиняванията против Сана са изцяло безпочвени? Или харизмата на брат ѝ е предиздвикала някой негов почитател да престъпи границата сред почитание и обсесия? Ребека би трябвало да се впусне в плетеница от лакомия и заблуди, търсейки същинския палач на мъжа, на който се е възхищавала, с цел да стигне до прозрението, че надали в миналото го е познавала. Убиец със злокобен, непредвиден претекст...
„ Впечатляващ... безапелационен трилър от надарена дебютираща романистка. “ –„ Буклист “
„ Ларшон изобразява героите си с хапливо духовитост и разказва градчето им с дълбоки, атмосферни елементи. “ –„ Къркъс Ревю “.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР