Това, която казваме, не винаги е това, което мислим. Много

...
Това, която казваме, не винаги е това, което мислим. Много
Коментари Харесай

Ето какво се случва в мозъка на предубедени хора

Това, която споделяме, не постоянно е това, което мислим. Много от нас резервират предубежденията си в загадка, даже от самите себе си.

Предразсъдъците ни карат да вършим прибързани преценки за хора и събития. Изследователи хвърлят светлина върху процесите, които протичат в мозъка, когато това се случва. Те са разкрили, че позитивното мислене за неща или хора, за които сме предубедени, лишава повече време. Футболен почитател, да вземем за пример, се нуждае от повече време, с цел да свърже с позитивни думи противниковия тим, в сравнение с личния си. Същото се отнася и до последователите на разнообразни политически партии.

Учените от Бернския университет в Швейцария са потвърдили, че забавянето не се дължи на спомагателен развой, както се смяташе до момента. Същият умствен развой просто протича по-бавно. Екипът е провел имплицитен асоциативен тест, който мери несъзнателните предубеждения и мисловни процеси, измежду 83 доброволци, поддържащи футболен тим или политическа партия. Участниците са били помолени да асоциират позитивни думи, показвани на екран, със личните си или с противникови тим или политическа партия. Мозъчната интензивност на участниците е била измерена с електроенцефалограф. Доброволците са натискали бутон, откакто създадат позитивната асоциация.

Анализът на данните е посочил, че за по-малко от секунда мозъкът прави седем процеса от приемането на тласък - в тази ситуация проявление на дума, до натискането на бутона.

Учените показват, че броят и последователността на процесите не се трансформират, без значение с кого участниците в опита би трябвало да асоциират дума. Екипът е разкрил обаче, че някои процеси лишават повече време, когато се прави положителна връзка за група, от която се разграничаваме.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР