Това, което ядем, оказва значително влияние върху нашето здраве, особено

...
Това, което ядем, оказва значително влияние върху нашето здраве, особено
Коментари Харесай

Подобрете здравето си на 50: какви храни е най-добре да ядем в зряла възраст

Това, което ядем, оказва доста въздействие върху нашето здраве, изключително с придвижване на възрастта. След 50 години тялото ни към този момент не се оправя с храната по този начин добре, както преди. Яденето на сладолед през нощта може да способства за увеличение на тежестта или съществено да повлияе на равнищата на кръвната захар. Това е по този начин, тъй като с течение на времето телата ни претърпяват промени, които засягат всичко - от плътността на костите до метода, по който обработваме захарта.

При дамите в менопауза равнищата на естроген спадат, което води до по-слаби кости и нараснала потребност от калций за битка с остеопорозата, пише BuzzFeed. Производството на инсулин при всички става по-малко дейно, тъй че управлението на равнищата на кръвната захар е от решаващо значение за ръководството на диабет вид 2. И защото метаболизмът се забавя, изключително след 60-годишна възраст, е по-вероятно непотребните калории да останат в тялото.

Но не всичко е крах и мрак. Простите промени в диетата могат да създадат огромна разлика, споделя д-р Нина Л. Блахман, гериатър в NYU Langone Health. Включването на избрани храни във вашата диета може да помогне за попречване на здравословни проблеми, свързани с възрастта. Ето някои здравословни други възможности на нашите нормални храни:

Билки за усет. Заменете солта с билки като магданоз, шафран или розмарин, с цел да добавите усет към ястията си, без да повишавате кръвното си налягане.

Боб. Фантастичен източник на фибри и растителни протеини, бобът подкрепя здравето на сърцето, контрола на тежестта и равнищата на кръвната захар. Само не забравяйте да изплакнете консервирания фасул, с цел да намалите количеството натрий.

Нискомаслено извара. Тази храна е богата на протеини и универсална, идеална за ястия и закуски. Ако се притеснявате от високо кръвно налягане, изберете разновидности с ниско наличие на натрий.

Тъмни листни зеленчуци. Спанакът, къдраво зеле и други зеленчуци са богати на съществени хранителни субстанции като фибри, желязо и калций, като в същото време са с ниско наличие на въглехидрати и калории, което ги прави чудесни за ръководство на тежестта и кръвната захар.

Сьомга. Заредена с омега-3 мастни киселини, сьомгата е суперзвезда за здравето на сърцето и мозъка. Освен това е източник на чист протеин, съвършен за понижаване на приема на наситени мазнини.

Ядки и семена. Тези дребни, само че мощни храни са богати на потребни за сърцето мазнини, фибри и протеини, които оказват помощ за контролиране на равнищата на холестерола и предизвикват здравето на храносмилането.

Чист протеин. Изберете постно пилешко, пуешко или растителни протеини за поддържане на мускулната и имунната функционалност.

Горски плодове. Богати на антиоксиданти и фибри, плодовете оказват помощ за понижаване на възпалението и са здравословен избор за управление на кръвната захар.

Пълнозърнести артикули. Киноа, кафяв ориз и други пълнозърнести храни съдържат комплицирани въглехидрати, които обезпечават продължителна сила и оказват помощ за контролиране на кръвната захар.

Правенето на рационален избор на храна може да има доста влияние върху вашето здраве, изключително с възрастта. Като включват тези храни в уравновесена диета, хората над 50 години могат да се оправят със характерни здравословни проблеми, до момента в който се любуват на многообразие от вкусни и питателни варианти. Не става въпрос за ограничение на вашето наслаждение от храната, а за подобряването му посредством избор на храни, които поддържат деятелен, здравословен живот.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР