Това, което трябва да започне да се развива активно в

...
Това, което трябва да започне да се развива активно в
Коментари Харесай

Евродепутатът Цветелина Пенкова: Ще се обсъжда таван на цената на тока

Това, което би трябвало да стартира да се развива интензивно в България, са личните ни запаси
На 9 септември следва среща на министрите на енергетиката на страните членки на Европейския съюз, на която ще се прегледат ограничения за справяне с високите цени като таван на цената на електрическата енергия и обособен на цената на газа като определяща на цената на електрическата енергия.

Това съобщи Цветелина Пенкова, евродепутатът от Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент на среща с български публицисти в Брюксел.

Пенкова напомни, че и у нас към този момент беше прибавен мораториум върху цената на електрическата енергия, ВИК-услугите и топлинната сила на контролиран пазар на равнищата от 16 декември 2021 година, като мораториумът важеше до 31 март 2022 година

Той провокира остри реакции тогава, само че семействата въпреки всичко бяха облекчени, а за бизнеса се вкараха обезщетения.

В Испания и Португалия също имаше сходни стъпки, напомни евродепутатът.

“Имаше съществени реакции от страна на други европейски страни, че това в действителност е непозволена интервенция в свободния пазар и нарушава пазарните правила, само че в този момент реториката е друга, тъй като обстановката се усложни и има вид такова предложение да бъде признато за целия Европейски Съюз ”, съобщи Пенкова.

По отношение на таван на цената на газа, евродепутатката уточни, че преди всичко главният приритет е да се отдели от цената на електрическата енергия.

”Има два казуса по тази тематика, защото се приказва за таван на цената на газа, само че една част от политиците приказват за таван на вносния съветски газ. От друга страна се приказва за таван на цените на газа в границите на единния пазар. Разликата е много огромна. Ако се работи в посока да се постави таван на единния пазар, това значи, че още веднъж би трябвало да се одобри политика, която да подсигурява, че всяка една страна в Европа може да компенсира значително тази разлика. По отношение на налагане на таван на цената на газа, който идва от Русия, тук има спорни детайли и моето мнение е, че това не би имало никакъв позитивен резултат в дълготраен проект. ”, сподели Пенкова.

Темата за договарянето на общоевропейски доставки на газ стои на масата на групата на социалистите и демократите още от есента на предходната година, когато нямаше война и проблеми с съветския газ.

“За в бъдеще това би трябвало да бъде политиката на Европейския съюз ”, добави още Пенкова.

По думите ѝ обаче по тематиката може да срещне липса на поддръжка от страна на Германия и Италия.

“Германия има много по-ниски контрактувани цени за доставки на газ в съпоставяне другите страни в Европа и те не упорстват за такива политика на общо договаряне на цените. Двете страни, Германия и Италия, са изключение, тъй като имат много съществени количества. Европа използва към 300 милиарда куб. метра годишно, половината идва от Русия. Потреблението на Германия е към 92-93 милиарда куб. м., а на Италия към 70 милиарда куб. м. Като изключим тези двете страни, останалите биха подкрепили по-скоро такава политика, смята Пенкова.

Общите доставки на газ обаче не са решение в близко бъдеще, тъй като лишават време. Те обаче би трябвало да се взимат поради, с цел да се избегне сходно обстановки в бъдеще.

“Ако въпросът за диверсификацията беше подложен преди 10 години, сега нямаше да се намираме в толкоз тежка взаимозависимост. Трябва да се внимава да не залитнем от една взаимозависимост към друга. Диверсификация в дълготраен проект е единствената вярна политика. ”, смята евродепутатката.

След спрените доставките по Северен поток, Германия са на позиция на набиране на нужните им количества за идващите няколко месеца от различни източници като Канада, Щатите и Катар за полутечен газ, Норвегия и Нидерландия за природен газ, което би трябвало да подсигурява количества осигурявайки нужните доставки.

Пенкова уточни, че там се приготвят финансови пакети за подкрепяне и на жителите, и промишлеността, като се приготвя се таван на електронергията и в допълнение облагане на свръхпечалбите на някой електроразпределителни сдружения. До момента е в съгласие в пакет в ръководещата коалиция в Германия и следва да се премине в съответните законодателни разпореждания.

Ако обаче страна като Германия, която използва 1/3 от потреблението на газ, не се съгласи на общоевропейски доставки, Пенкова уточни, че се губи замисълът на общите доставки.

Това, което би трябвало да стартира да се развива интензивно в България, е личните ни запаси, посочи евродепутатката.

Европейската комисия още напролет беше подала питане към страните членки да кажат какви запаси имат налични, които са неизползвани, било то въглища или природен газ, с цел да има информация с какво разполага Европа. Оказва се че в Европа има задоволително количества природен газ, в границите на Норвегия и Европейски Съюз, ние можем да добиваме количества, които внасяме от Русия, в границите на 20 години. ”, уточни още тя.

“Бяха открити съществени находища на природен газ към Кипър, Румъния доста бързо предприе законодателни промени за рандеман на газ в Черно море, не виждам спънки и пред нашата страна да предприеме политика в тази посока. ”, сподели още Пенкова.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР