"Това, което сега БСП предлагат, аз съм внасял нещо подобно,

...
"Това, което сега БСП предлагат, аз съм внасял нещо подобно,
Коментари Харесай

Важно е да има съдебен контрол над прокуратурата, но не както го предлага БСП

"Това, което в този момент Българска социалистическа партия оферират, аз съм внасял нещо сходно, даже много по-добре написано, чисто юридически, през 2016-а година. Въпросът е за какво тогава Българска социалистическа партия не ме поддържаха и не гласоподаваха за него ". Това сподели пред БНР юристът Петър Славов, някогашен народен представител от Реформаторския блок, по отношение на предлагането на социалистите за правосъден надзор над прокурорските отводи от формиране на досъдебни производства.

Той посочи, че става дума за над 100 000 отхвърли годишно от страна на прокуратурата да образува наказателно гонене. "Много случаи щяха да потънат, в случай че нямаше публичен напън и интервенция на медиите, с цел да се провокира интервенция на основния прокурор ", сподели Славов и напомни случай в Трън, в който, след медийна и социална реакция, Сотир Цацаров се е намесил персонално и е разпоредил случая на прокуратура от друго обитаемо място, с цел да бъдат подхванати съответни дейности.

По думите на Славов доста е значимо да има подобен надзор, само че не по метода, по който Българска социалистическа партия в този момент го предлага. "Задължително е да остане вътрешноинституционалният надзор в границите на прокуратурата, едвам той да предстои на възможен правосъден надзор. Така ще имаме отсяване на неоснователни сигнали ", изясни позицията си Петър Славов.

Във връзка с оферти от президента Румен Радев спор за промени в Конституцията, Славов разяснява, че предвид на пълномощията на президента да инициира промени в главния закон, опцията от него да бъде предизвикан спор за промяна в прокуратурата не е неприятна концепция. "Някой по-късно обаче би трябвало да одобри тези промени в Конституцията, аз съм черноглед, че това парламентарно болшинство има каквото и да било предпочитание за сходни дейности. Те са разгласявали не един път, че правосъдната промяна е свършила и всичко е наред ", разяснява юристът.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР