„Това, което се случва тук, е истинско чудо“, казва израелската

...
„Това, което се случва тук, е истинско чудо“, казва израелската
Коментари Харесай

Театри, кина, концерти - всичко в Израел работи, но само за ваксинирани

„ Това, което се случва тук, е същинско знамение “, споделя израелската поп-звезда Авив Гефен. За първи път от близо година насам той пее пред действителна аудитория, а не в онлайн-платформи като Zoom, да вземем за пример. Около 300 индивида са пристигнали да го приветстват в концертната зала Zappa в Тел Авив. Всички, които участват на концерта, към този момент са ваксинирани и с втората доза ваксина. На входа на концертната зала всеки удостоверява това с така наречения „ зелен паспорт “ - тип цифрово уверение за направена имунизация. От към седмица културните прояви в Израел бяха обновени при спазването на избрани условия.

Неимунизираните нямат достъп

Театрите и концертните зали имат право да пускат до 300 гости на прояви на закрито и до 500 - навън. Условието за това е те да са имунизирани. Маските остават наложителни, както и спазването на отдалеченост. Залите могат да бъдат запълвани до 75 % от потенциала им. На концерта на Гефен участва и израелският министър председател Бенямин Нетаняху. Неговото обръщение: животът в Израел последователно се възстановява с помощта на имунизациите. Около половината от популацията на страната към този момент е получило най-малко по една доза от имунизацията на BioNTech/Pfizer.

Междувременно обаче имунизационната акция забавя скорост след първичния всеобщ възторг. Всички, навършили 16 години, имат право да се имунизират, само че доста от младите израелци не бързат с имунизацията. Броят на новите инфекции в Израел си остава измежду най-високите в света. Надеждите за нормализация в този момент са свързани точно с имунизационния паспорт. По този мотив министърът на опазването на здравето Юли Еделщайн споделя: „ Който не се имунизира, ще остане изолиран. “ Бен Якир е един от съперниците на имунизациите. Тромпетистът на известната в Израел група „ Ел Кат “ споделя, че натискът за имунизиране се е засилил неимоверно. Самият той не се е ваксинирал и няма желание да го прави и в бъдеще. Казва, че доста младежи са изкарали напълно лека форма на COVID-19, заради което не счита заболяването за особена опасност. Но зеленият паспорт разединява обществото, разделя другари, фамилии и сътрудници, твърди той. От няколко музикални състава към този момент са му казвали, че може да свири с тях, само че единствено в случай че се имунизира.

Етичен проблем

Дорон Габай към този момент се е ваксинирал. Организаторът на културния фестивал „ Tune In Tel Aviv " споделя, че всички носят и обществена отговорност в обществото. Той моли за това колкото се може повече хора да се ваксинират. „ Тази година беше тежка. Сега още веднъж се вижда светлина в тунела “, споделя юристът по обучение. В същото време той вижда и етичен проблем в това хората да бъдат делени на имунизирани и неимунизирани. „ Правителството ни слага на фронтовата линия. Понеже то не може да задължи хората да се имунизират, трансферира горещия картоф на хората от бранша на културата и изкуството. Мотото гласи: Ако желаете да живеете както преди, се ваксинирайте! “, споделя музикалната продуцентка и мениджърка на известни в Израел инди-групи Бар Завада.

Тя би приветствала потреблението и на бързи проби преди концертите – редом със зелените паспорти. Това ще обезсили обвиняванията за двукласово общество, без да се заплашва сигурността на хората по време на концертите. Но тя не има вяра, че държавното управление има подобен интерес. Защото страната разполага с задоволително ваксини. Това изправя изпълнителите пред алтернативата сред насладата от възобновяването на културния живот и моралните упреци към неимунизираните почитатели. Значително по-лесна е задачата на художниците. Музеите и галериите продават билети за визити с точни часове. А посетителите са длъжни да съблюдават само отдалеченост – без значение дали са имунизирани или не.

Автор: Сара Хофман
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР