Това, което се случи, е най-доброто, колкото и проблемно да

...
Това, което се случи, е най-доброто, колкото и проблемно да
Коментари Харесай

Редно е Борисов да бъде поздравен за много тежкия компромис

Това, което се случи, е най-хубавото, колкото и проблематично да наподобява: ПП/ДБ постановиха дневния си ред и страната има късмет да преживее най-малко гласуването на бюджета, локалните избори, зимата. И България да се върне в Европа.

Коментар на Ивайло Дичев, Дойче веле (

Противно на медийното вайкане - за мен това, което се случи, е неоспорим триумф на ПП/ДБ. Ако се случи, несъмнено - тъй като твърдите ядра още не са споделили последната си дума, а и господин Борисов постоянно е под въздействие на ретроградния Меркурий.

Кой съумя да създаде избавителен компромис

Първо, Политическа партия за повторно съумяват да построят извънредно сложна управническа структура. За разлика от ГЕРБ, които за повторно предават празна директория, без да броим неуспеха на Има Такъв Народ преди тях. Ами добре, сривът на прокуратурата ни сподели, че страна няма, путинистите у нас започнаха улични акции, парите от Европа обезверено са ни нужни, тъй като лихвените проценти вървят нагоре, Радев взе да мисли за рестартиране на „ Белене “… И кой съумя да създаде избавителен компромис? Младите, аджамиите, гастрольорите, шарлатаните. Е, по какъв начин пък не чух една рецензия към старите кучета от ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, че не ги бива за политици!

Сред безвкусните метафори за приставането, прелъстяването и брачното ложе (където, несъмнено, единият е от горната страна, а другият отдолу), тече лайтмотивът за това, че Борисов надиграл „ Промяната “ и ги хванал в клопката. И по какъв начин тъкмо? Като върнал опозорен първия мандат и приел почтено оповестеното към този момент държавно управление на акад. Денков с едно допълнение – първите девет месеца вицепремиер и министър на външните работи ще е госпожа Габриел. След което то кавалерски ще се саморазпусне и ще се избере отначало отново същото, този път с министър председател Габриел. Аз даже не мога да си показва по какъв начин редовите гербери няма да се разпалват пред такова проваляне (дано не четат тези редове!).

Положението на Борисов в действителност е мъчно

Смятам за редно да поздравя и господин Борисов за доста тежкия компромис, на който се реши, или - да кажем - беше заставен да се реши. Защото едно полукоалиционно държавно управление за 18 месеца няма по какъв начин да го оневини за нещата, в които го подозираме – таман противоположното, в случай че се случат промените в прокуратурата, набелязани от двете обединения, той ще бъде много по-уязвим в края на мандата му. Може би планува самичък единствения излаз от рецесията, може би му го внушиха извън - все едно, дано сме справедливи и да му отдадем заслуженото.

Положението му, прочее, наподобява мъчно. Изоставиха го внезапно и необяснимо евентуалните му аварийни колела Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ. Откъм Гешев идват едни притеснителни сигнали, въпреки и към този момент прекомерно общи, само че сигурно знак за тежки подмолни пазарлъци. Вероятно съжалява за смелия ход, който направи, издигайки госпожа Габриел за министър председател: той ненадейно го сложи сред два огъня - от една страна ЕНП, които, доколкото разбирам, гневно лобират за своята младоженка, от друга стана – личната му партия, където тя май не е изключително известна. Не го виждам като „ изпран “ Макиавели на бял кон, който дърпа конците на всички, а като комплициран, притиснат до стената изплашен човек, схванал, че времето му е минало.

Защо ГЕРБ ненадейно се загрижиха за ориста на ПП-ДБ

Всъщност, най-интересна е реакцията на утринните бригади анализатори, които в един глас ревнаха против ротационния компромис. Най-голямата грижа на герберските фрагменти се оказа това, че " Продължаваме промяната " и " Демократична България " щели да бъдат задушени от смъртоносната прегръдка. Ами за какво са се загрижили, дано да се радват, че врагът ще бъде надвит? Чудя се дали ще извърнат резбата на анализите си след съставянето на правителството; съгласно мен псуването в жанр Делян Добрев ще съпровожда ръководството през задачите 18 месеца – ей по този начин, за всеки случай.

Учудващото е, че и последователите на ПП/ДБ не стопират да кълнат. Разочаровани са, че техните хора си цапат ръцете, че беседват, наместо да стоят гордо настрана като една безконечна съпротива. Един политолог даже навлезе в теологията, като съпостави ГЕРБ с дявола. Бедата е, че не по-малко дяволи в този парламент са Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ, да не приказваме за „ Възраждане “. Цяла преизподня! А в православието, пусто, чистилище няма, тъй че който попадне в Народното събрание, се оказва жертван вечно.

Има ли по-добра опция?

Не знам по какъв начин си показват новаторски настроените анализатори изхода от политическия пъкъл, в който се озовахме. На едни нови избори ПП/ДБ ще имат същите, в случай че не и по-малко гласове; не забравяме и масираната агитация на ГЕРБ, внушаваща, че те са диалогични и търсят управническо решение, до момента в който съперниците им вършат напук и унищожават страната.

Не виждам с какво би била по-добра провалилата се коалиция на ГЕРБ/ДПС и Българска социалистическа партия - тя щеше да ни хвърли в нови митинги, да не приказваме за интернационална изолираност във връзка еврото, Украйна и джендър-идиотизма.

Това, което се случи, е най-хубавото, колкото и проблематично да наподобява към този момент: ПП/ДБ постановиха своя дневен ред и страната като че ли има късмет да преживее най-малко гласуването на бюджета, локалните избори, зимата. Тази групировка не се появи единствено с цел да отстрани ГЕРБ, както ни се повтаря: тя има за цел да върне България в Европа, което не е въпрос на заклинания.

Шансът на ПП-ДБ

Нека тръгнем от главното обвиняване към ПП/ДБ: обещаваха смяна, а не направиха съвсем нищо. Заради войната, поради измяната на Има Такъв Народ, все едно. Тогава какъв е единственият им печеливш ход през днешния ден? Ами да ръководят, с цел да свършат колкото могат повече и колкото се може по-бързо. Законите на Зарков, балансирането на финансите, възобновяване на машинното гласоподаване, връщането на интернационалното доверие към страната. А в случай че съумеят да прокарат и конституционна промяна, която да сложи под надзор прокуратурата, ще викаме ура. Ако не съумеят, ще отидат в историята, а ние дълго ще се утешаваме с приказките за брачните ложета с дяволи.

(Заглавието е на Faktor.bg)
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР