Това, което е основна характеристика на даден период, трябва да

...
Това, което е основна характеристика на даден период, трябва да
Коментари Харесай

Даниел Вачков: Историците са единодушни за насилническия характер на комунистическия режим

Това, което е съществена характерност на даден интервал, би трябвало да се знае от учениците, а комунистическият режим е основан върху политическото принуждение на всички нива. Това е базова характерност и познание за режима, което е належащо. Това съобщи в предаването " Нещо повече "  директорът на Института по история към Българска академия на науките доц.  Даниел Вачков , който разяснява острите политически разногласия за проучването на комунистическия режим в учебно заведение:

Българското общество би трябвало да одобри едни избрани към този момент оценки към един интервал, който науката изрично дефинира като тоталитарен режим. И от тази позиция, без значение че някаква част от обществото има различен вид мемоари, историческата просвета много изрично се произнася за тоталитарния, насилническия темперамент на този режим.

Историците са изрично единомислещи (независимо от политическите им благосклонности или антипатии), че този режим упражнява принуждение. Йова е присъща линия, която никой историк не оспорва, уточни историкът:


Когато се изнесат ясно дадените обстоятелства (те от време на време са толкоз безапелационни, че те не се нуждаят и от някакви тъкмо дефинирани оценки), когато представим лагерите, изселванията, преследванията, възбраните за политическа активност - всичко това единствено по себе си постанова избран вид оценки.

Относно тезата на левицата, че би трябвало да се показват и положителните страни на интервала на комунизма, Вачков посочи:

Трябва да имаме поради, че това не е просто режим като режим, който има своите дефекти или своите триумфи. Тук приказваме за един вид режими, който във всички европейски страни е изрично наказан. Един режим, който се е градил на насилието. От тази позиция да се упорства да се показват някакви положителни страни, и то да си извеждат в програмата като характерности, т.е. да се упорства да влязат в програмата такива неща, това значи да се промени изцяло отношението към този интервал. Какво значи това? Да кажем: „ Това е принуждение, само че виждате ли, насилието може да има и положителни страни “. Това ли желаеме да кажем на нашите деца? На това ли желаеме да ги научим? Че насилието може да взема решение проблеми? Че то е задоволително в някакви граници? Тук въпросът е доста честен, доста сериозен  - какви деца, какви настройки желаеме да построяваме.

Програмата по история за десети клас е добре уравновесена стратегия, акцентира доцент Вачков. Тя съумява да подреди и провежда преподаването по история на един доста дълъг интервал, добави той:

И в същото време да се даде опция учениците да учат в по-голяма степен по-новата история, тъй като това в действителност до неотдавна беше проблем. Новата история някак не се преподаваше в задоволителна степен. 

В учебниците в Румъния да вземем за пример на този интервал е отделено доста огромно място и доста мощно е изведен точно насилническият темперамент на режима, направи паралел доцент Даниел Вачков.

Цялото изявление слушайте в звуковия файл.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР