Това, което чувам, са популистки лозунги и икономическа философия, която,

...
Това, което чувам, са популистки лозунги и икономическа философия, която,
Коментари Харесай

Василев обяви какъв е дългът на България

" Това, което слушам, са популистки лозунги и икономическа философия, която, в случай че мога с едно изречение да обобщя е, да " да го ду*хат бедните ", оправдавам се за грубия език, само че това е икономическата философия, която Вие проповядвате. Да не подвигаме пенсиите, тъй като щяла да се вдигне инфлацията ", изрази се нецензурно от парламентарната естрада Асен Ваксилев по време на дебатите по поискания избор на съмнение на кабинета " Петков "

Изразът провокира бурно неодобрение измежду сътрудниците му. 

" Благодаря, господин вицепремиер, единствено във връзка с тази имитация, която Вие направихте в края на изявлението си, Вие чудесно знаете, че е извънредно несъответствуваща, надлежно извинихте се и апелирам, да не се повтаря ", моли Мирослав Иванов, който сега извършва длъжността ръководител на Народно събрание, откакто бе гласувано отсраняването на Никола Минчев от поста. 

По мотив изказванието за " заробващ дълг " , Василев отговори:

" Ние заварихме дълг от 31 милиарда и 218 млн. лева , все още той е 30 милиарда и 462 млн. лева . или той е понижен ", съобщи министърът на финансите. " България има третия най-нисък дълг по отношение на Брутният вътрешен продукт в Европейския съюз ", безапелационен е министърът на финансите Асен Василев. 

" Това, което виждаме сега е дъг, който е невисок ", добави Василев. 

" Дефицитът е 4,1 % с Коронавирус ограниченията и 2,5 % без тях , тъкмо както беше утвърден от Народното събрание в края на януари. Това е дефицитът в България и той е един от най-ниските дефиците в Европейския съюз тази година

Той добави, че има напредък на вноса: " При 55% растеж на цените на горивата и три пъти растеж на цените на газа , няма по какъв начин да не нарастне вноса. Износът пораства много, даже в случай че махнем резултата на инфлацията, пораства с 20% във всички стокови групи ", безапелационен е Василев.

" Износът пораства и той не пораства поради вашата опорка, която казвате, че пораства поради износа на оръжие, а пораства във всички сфери на стопанската система ", добави Василев, обръщайки се към своите сътрудници.

Василев прочете и част от рейтинга на Международната рейтингова агенция " Фич " от 18 юни тази година: " Икономическото развиване през първото тримесечие на 2022 година се задържа изненадващо добре. Фич Рейтинг не престават да чакат умерено ускорение на растежа през 2023 година ".

" Никой не е обезпокоен нито от недостига, нито от дълга ", добави Василев. 

" Инфлацията най-лесно може да бъде понижена, когато се вдигнат лихвените проценти. Лихвените проценти се подвигат от Европейската централна банка и това има непосредствено отражение към лв., защото имаме закрепен курс лев-евро ", изясни Асен Василев. 

" Знам, че е политически комфортно да се приказват нелепости, само че в случай че желаеме да имаме същински стопански спор, за това по какъв начин да се ръководи рецесията. Ние сме отворени във всеки един миг към този спор, сподели още Василев. 

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР