Софийската градска прокуратура (СГП) е започнала досъдебно производство, което разглежда

...
Софийската градска прокуратура (СГП) е започнала досъдебно производство, което разглежда
Коментари Харесай

СГП разследва убийства на цивилни и военнопленници от вагнеровци в Украйна

Софийската градска прокуратура (СГП) е почнала досъдебно произвеждане, което преглежда вероятните убийства на военнопленници и жители в Луганска и Донецка области на Украйна през 2022 година, осъществени от наемници от към този момент някогашната частна военна компания " Вагнер ". Информацията за това е доказана в отговор на СГП на питане, отправено от Българска телеграфна агенция, по отношение на годишния отчет на Държавна организация " Национална сигурност ".

Производството, започнато на 22 август 2023 година, е въз основа на класифицирана информация, предоставена от Държавната организация за национална сигурност (ДАНС) . То се концентрира върху вероятното нарушение на разпоредбите на интернационалното право за водене на война и възможното осъществяване на убийства по отношение на военнопленници и жители в Украйна през съответната година.

Софийската прокуратура показва, че следствието се организира в границите на наредбите на Наказателния кодекс и се пробва да откри възможната отговорност според членове 411, писмен знак " а " и 412, писмен знак " а ", по отношение на закононарушения срещу мира и човечеството.

Въпреки търсенето на повече елементи, прокуратурата показва, че информацията е защитена според Закона за отбрана на класифицираната информация и не може да бъде разкрита без позволение от наблюдаващия прокурор.

Подчертава се, че България е ангажирана с  и начинания за възобновяване на справедливостта, в това число основаването на интернационален арбитражен съд и присъединяване в интернационалните правосъдни организации , които проверяват военни закононарушения и закононарушения против човечеството.

През април 2023 година, българският основен прокурор Иван Гешев  с Главната прокуратура на Украйна, фокусиран върху построяването на трайни механизми за съдействие и следствие на военни закононарушения.
 Украйна проверява 122 хиляди хипотетични военни закононарушения
Украйна проверява 122 хиляди хипотетични военни закононарушения

Вече са разпознати 511 извършители
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР