Това казва в интервю за гръцкия вестник българският министър-председател Кирил

...
Това казва в интервю за гръцкия вестник българският министър-председател Кирил
Коментари Харесай

Петков за Катимерини: Проучването за нова АЕЦ ще отнеме 12 месеца

Това споделя в изявление за гръцкия вестник българският министър-председател Кирил Петков.

По думите му откакто бъде направено това изследване на Атина ще получи опция да взе участие в плана.

„ Гърция има потребност от по-евтин ток. Ние имаме атомна енергетика, а вие не. Вземайки поради тези две неща, можем да работим дружно като положителни съседи, изграждайки дълготрайни връзки посредством основаването на атомна електроцентрала, с взаимни изгоди, в област, която е забележителна опция на дефицита на сила в нашия район “, показва Петков.

Това е следващо изследване за създаване на нова нуклеарна мощ, като последното бе оповестено в края на 2020 година от кабинета „ Борисов 3 “. Отделно в програмата на съдружното държавно управление е записано, че нови реактори ще се вършат след нужните изследвания.

Днес Кирил Петков ще посети Гърция с цел да ревизира построяването на газовата връзка межди двете страни. В петък той посети сектор от нашата страна на газопровода.

През февруари българска делегация водена от вицепремиерът и министър на финансите посетиха Съединени американски щати, където имаха диалози и с представители на компании в работещи в региона на атомната енергетика.

След връщането на делегацията в България Асен Василев съобщи са почнали диалози с Гърция за създаване на нова нуклеарна мощ, която да бъде употребена от Гърция по дълготраен 20-годишен контракт.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР