Това каза пред ФрогНюз арабисът и експерт в областта на

...
Това каза пред ФрогНюз арабисът и експерт в областта на
Коментари Харесай

Проф. Чуков за ФрогНюз: Байдън нямаше как да не реагира в Ирак и ...

Това сподели пред ФрогНюз арабисът и специалист в региона на политиката на Близкия изток проф. Владимир Чуков.

 

Разговаряхме с него по отношение на, нападали американски бойци.

“Днес Централното командване на Съединени американски щати излезе с изказване, подписано от началника му Майкъл Кърила. Там се споделя, че са нанесени удари в границите на 30 минути, 86 са били задачите по 7 позиции - 4 в Сирия и 3 в Иран. Обектите са били на проирански милиции. Били са бомбардирани и позиции на иракското Хизбула, административна постройка на тази милиция, също и хранилища за оръжия. Атакувани са и тези позиции в Иран и Сирия, от които нормално се изстрелват дроновете против американски позиции.

 

Имаше и една декларация от страна на американският министър на защитата Лойд Остин, който сподели, че убийството на тримата американски бойци е доказателство, че в този момент не е моментът да се отдръпва американския контингент в Близкия изток, което се претопля като рефрен от някои републиканци ”, уточни професорът.

 

Проф. Чуков изясни и какво докара до отговорът на Съединени американски щати :

 

“Преди няколко дни дрон, изстрелян от формация на иракското Хизбула, която е част от мрежата Ислямска опозиция в Ирак, която пък се командва от бригадата “Кудс ” към корпуса на Иранската революционна армия, нанесе удар в американска база на границата сред Сирия и Йордания.

Изясни се, че огромната неточност е, че американското Противовъздушна отбрана не се е присъединило, с цел да смъкна този дрон. Буквално в същия миг в базата се е завръщал американски дрон и системата “чужд - собствен ” не се е задействала. Поради тази причина бяха убити трима американски бойци, над 40 са ранени - нещо, което не е случвало до този миг в американското наличие в Близкия изток. Статистиката демонстрира, че от 17 октомври 2023 година до момента нападенията против американски обекти са 146. Повечето от тях са предотвратени, в случай че е имало провали - те са били най-много материални.

 

Особено мощно се ускори напрежението в Ирак и то подклаждано от Исмаил Каани, водачът на бригадата “Кудс ” в Иран. Буквално преди няколко дни имаше заседание на иракските проирански шиитски милиции в Ирак. Те се опитваха да схванат какво да се направи, с цел да се опълчват на възможен американски удар ”.

 

Според проф. Чуков Съединени американски щати и Иран не желаят разгръщане на спора в Близкия изток :

 

“Американците никога не желаят разрастването на спора. Това не го желаят и иранците, защото схващат, че те ще дадат огромните жертви. Впечатлих се, че настоящето иранско държавно управление е направило контакт с Мохамед Джавад Зариф, някогашният ирански външен министър, който се смята, че е непосредствен до Съединени американски щати, той самият е защитил дисертация в Сан Франциско. Потърсени бяха неговите препоръки какво да вършат в този миг. Контактите бяха медийно преекспонирани, като концепцията е Иран да покаже, че не желае да се ескалира напрежението.Отношение взе и Хасан Рухани - някогашният президент на Иран,Реформатора, който прикани за понижаване на напрежението ”.

“Така или другояче обаче, президентът Байдън нямаше по какъв начин да не реагира ” , акцентира проф. Чуков.

 

“Той е в предизборна акция. Републиканците оказаха доста мощен напън върху сегашната администрация да има отговарящ отговор. Имаше доста мощни гласове измежду републиканците. Близките до Тръмп републиканци не бяха най-гласовитите по повод нуждата от отговор, за разлика от други, които желаеха директни бомбардировки върху ирански обекти на територията на Иран ”.

 

“Самият Тръмп има неприятен спомен от сходен вид дейности с Иран, като доста от анализаторите смятат, че точно това му е коствало президентския пост 2020 година. Говоря за настроения вътре в американския естаблишмънт. През 2018 година иранците смъкнаха американски дрон, който струваше 120 млн. $ - голяма сума. Това Тръмп реагира доста остро. Марк Мили, някогашен ръководител на комитета на Обединените началник-щабове на Съединени американски щати, сподели обаче, че Тръмп в никакъв случай не му е нареждал на бомбардира Техеран. Тук в огромна степен се крие разковничето каква да бъде американската реакция в този момент ”, изясни той.

 

По думите му актуалните събития няма да бъдат проблем пред помощта на Съединени американски щати за Украйна :

 

“Помощта за Украйна ще се случи. Днес републиканците се съгласиха да разделят военната помощ от икономическата помощ. Републиканците търгуват това с даването на ход на съглашението за оградата сред Тексас и Мексико. Статистиката е за към 5000 противозаконни прекосявания на границата - към четвърт милион за месец. Търканията сред федералните и щатските управляващи бяха повече от явни, откакто се намеси даже Върховният съд. Това усложни обстановката с помощта за Украйна. Няма по какъв начин обаче помощта за Украйна да бъде блокирана постоянно -. Републиканците са се съгласили да бъдат разграничени два транша - икономическата от военната помощ, която е в действителност животоспасяваща за Украйна. Помощта най-вероятно ще бъде единствено под форма на оръжие - това, от което Киев има потребност незабавно ”.

Проф. Чуков предизвести и какво би трябвало да следим по повод Близкия изто :

 

“Трябва да следим дали ще има следващи удари. Самият президент Байдън загатна, че отговорът ще бъде поетапен. Той няма да бъде еднократен акт, а ще бъде на няколко стадия, ще има и други дейности. Те може да бъдат ориентирани и по икономическата повърхност - налагане на наказания против субекти, които са свързани с антиамериканската активност в Близкия изток. Американската страна - посредством Майкъл Курила, ясно съобщи, че бригадата “Кудс ” е директна опасност за стабилността на Ирак и целия район, имайки поради съвещанието в Ирак, което Исмаил Каани направи с локалните шиитски милиции ”.

 

“Ще има продължение вътре в самия Ирак. Сегашното държавно управление на Мохамед Шия ас Судани се поддържа от Иран. То сложи въпроса с отдръпването на американския контингент от Ирак. Ще има последици - може би политически, вътрешнополитически. Процесите са в развиване. Атаката против американска база в Североизточна Йордания ще втвърди американската позиция. По-скоро втвърдяването ще е позиционно във връзка с желанията на Ирак да се освободи от наличието на Съединени американски щати. Това е на практика невероятно и няма по какъв начин да стане, изключително в този момент ”, заключи той. 

 

Интервю на Илияна Маринкова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР